ICR Stockholm împlinește 7 ani

0
2202

Institutul Cultural Român de la Stockholm împlineşte în aceste zile șapte ani de la inaugurare, perioadă în care s-a impus ca una dintre cele mai active scene culturale din Suedia. Strategia ICR Stockholm urmăreşte prezentarea tuturor domeniilor culturale şi a tuturor generaţiilor de artişti români, precum şi crearea unui dialog între mediul cultural din România şi cel din Suedia.

Printre realizările concrete ale Institutului Cultural Român de la Stockholm se numără înfiinţarea Premiului literar Marin Sorescu (2007), constituirea, sub umbrela celui mai mare grup editorial suedez, a unei edituri profilate în special pe literatura română (2010), publicarea a două antologii de literatură română tradusă în limba suedeză (2008 şi 2011), a două cărţi de artist (Ştefan Constantinescu, Daniel Knorr) şi a nouă cataloage de artă contemporană, montarea pe scenele suedeze a mai multor piese de teatru româneşti, realizarea unor secţiuni româneşti în cadrul Târgului de Carte de la Göteborg (2008) şi a Festivalurilor de Film de la Uppsala (2008), Göteborg (2011) şi Copenhaga (2011), organizarea a opt ediții ale festivalului Zilele Filmului Românesc la Stockholm și obținerea statutului de țară invitată de onoare pentru România la ediția din 2013 a Târgului de Carte Bok&Bibliotek de la Göteborg. ICR Stockholm a fost de asemenea organizatorul principal al participării românești  la Târgul de Carte de la Göteborg, evenimentele prezentate în acest context bucurându-se de atenția și aprecierea presei suedeze.

Cel mai amplu eveniment coordonat până în prezent de ICR Stockholm, participarea românească la Târgul de Carte de la Göteborg a constat în organizarea a 16 seminarii, 28 programe la stand și 16 programe pe alte scene din cadrul târgului și implicarea în aceste proiecte a 15 scriitori invitați, 18 sociologi, politologi, artiști români și profesori de limbă română. În timpul târgului, standul României s-a bucurat de prezența unui număr de aprox. 22 000 de vizitatori. Participarea României în calitate de țară invitată de onoare a primit aprecierile presei suedeze atât în perioada desfășurării evenimentului, cât și de-a lungul anului. Unul dintre exemple este cel al cotidianului Helsingborg Dagblad, care a dedicat numărul său din 15 septembrie culturii române, sub titlul de primă pagină Bună ziua, România!, și a inclus prezentări ale literaturii contemporane, ale cinematografiei și artei contemporane românești.

În aceşti 7 ani institutul a colaborat cu numeroase instituţii culturale suedeze şi a participat la evenimente culturale de amploare din Suedia – festivalurile de film şi festivalurile de poezie de la Stockholm, Göteborg şi Uppsala, Târgul de Carte de la Göteborg, Festivalul Cultural şi Noaptea Culturală a Stockholmului. Dintre programele-cadru ale institutului se remarcă Salonul de poezie, atelierul de traducere, Zilele Filmului Românesc la Stockholm, precum şi amplul program expoziţional.

Activitatea ICR Stockholm s-a bucurat în acești șapte ani de o atenţie constantă din partea presei suedeze, care l-a remarcat ca fiind „cel mai dinamic dintre toate institutele culturale străine din Suedia” (Göteborgs Posten, Kristianstadsbladet), „o încercare extrem de reuşită de a reliefa profilul cultural al unei naţiuni” (Dagens Nyheter), „un actor important pe scena suedeză de artă” (Dagens Nyheter), „un spaţiu ce dă tonul artei contemporane din Stockholm” (Kunstkritikk), cu „un program expoziţional la standarde intelectuale foarte ridicate” (Aftonbladet). Presa suedeză a apreciat că „ graţie activităţii Institutului Cultural Român de la Stockholm, condus de Dan Shafran, scriitorii români au devenit mai cunoscuţi în Suedia” (Dagens Nyheter), „încă din anul 2006, Institutul Cultural Român de la Stockholm a depus o activitate intensă pentru a promova literatura română în Suedia” (Publicația Fria), și „a depus eforturi considerabile pentru a introduce literatura română în Suedia” (Biblioteksbladet, publicația adresată bibliotecilor din Suedia), iar numeroase reviste literare suedeze au acordat în 2013 o atenție deosebită literaturii române (revista 10tal a realizat un număr tematic despre România, Lyrikvännen a publicat un număr despre Bucovina, revista Avista a dedicat o generoasă parte a numărului său din această toamnă activității Institutului Cultural Român de la Stockholm).
Persoană de contact: Dan Shafran, Director ICR Stockholm – dan.shafran@rkis.se / 0046 (0)736 426 363.

Lasă un răspuns