Romanii care muncesc printre reni sau pe acoperisurile din Stockholm. "Toti suntem pusi in aceeasi oala"

0
2053

Guvernul suedez are harti digitale, updatate anual, iar primariile si ocoalele silvice private angajeaza firme specializate, ca sa curete copacii de pe marginea drumurilor si cailor ferate. Asa ne-a povestit directorul unei companii, din nordul Stockholm-ului.
Are contracte pentru suprafete uriase de padure si a angajat aproape 200 de romani. Ii lauda ca sunt muncitori, nu se plang de conditiile grele si cer mai putini bani decat suedezii. Toti vin din doua comune din Vaslui si muncesc 4 luni pe an, ca sa-si intretina familiile din Romania.

Un vechi proverb spune ca „Nu poti vedea cateodata padurea din cauza copacilor.” In Suedia, vezi padure la tot pasul, chiar si in cartierele marilor orase. Autostrazile strabat tara si traverseaza 28 de milioane de hectare cu desisuri verzi, salbatice. Mai bine de 66% din pamantul Suediei e acoperit cu zone impadurite si doar Rusia detine o suprafata mai mare de padure.

O zona de taiga, in nordul Scandinaviei. Taietorii intra si ies cu schimbul, in inima unei paduri cu foioase si conifere. Sunt ca niste naluci care manuiesc cu maiestrie aparatele si actiunea, aparent haotica, se desfasoara dupa un plan. Oamenii au contracte de munca temporare si lucreaza intre 4 si 8 luni pe an, pentru o firma cu multa experienta in domeniu.
Sorin Hurduc, taietor lemne: „Eu am noroc sa stau cu familia, dar baietii lasa familiile acasa. Stam un sezon, 4 luni. Am doi ani de cand sunt si e foarte greu.”
Transpira si schimba cate 3 randuri de haine, in racoarea padurii. E greu, mai ales iarna, la taierea brazilor uriasi, acolo unde sunt implicate trailere si tractoare specializate, care sa usureze accesul si sa taie rapid padurea.
E frig si ploua mult. Dar macar te simti in siguranta. Aici nu risti sa iti cada vreun copac pe tine, pentru ca omul e pe primul plan si primariile si ocoalele angajeaza firme specializate care sa faca toaletari pe marginea soselelor.
Director firma: „Guvernul are aceste harti digitale si cateodata merg pe teren si verifica. Si stabilesc daca trebie sa taie acolo sau sa planteze dincolo.”
ompania are in perioadele de varf de sezon cate 200 de angajati romani. Toti sunt din zona comunelor Botesti si Poienesti, in judetul Vaslui. S-au adus unii pe altii si au castigat increderea patronului, un suedez care a inteles ca mana de lucru romaneasca e ieftina si buna. Iar pentru taiere de padure au fost adusi chiar si romani care emigrasera initial in alte tari.
Taietor lemne: „Aici am 5 ani de cand lucrez, eu stau de fapt in Italia, am familia acolo, vin aici, tai 3 luni, plec o luna acolo si iar 3 luni.”
Primesc in jur de 2.000 de euro pe luna, din care raman curat cu vreo 500 sau chiar 700, daca sunt mai strangatori. Aceasta echipa pregateste terenul pentru o replantare masiva. Si tot ce taie ei ajunge fie in industria mobilei, fie la cea de hartie. Suedia e o super putere in materie de prelucrare a lemnului. Este a treia tara din Europa la exportul de cherestea si ocupa locul intai in ce priveste industria papetariei.
lemne suedia
 
mai mult :  http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2015/sezonul-2/romanii-care-muncesc-printre-reni-sau-pe-acoperisurile-din-stockholm-toti-suntem-pusi-in-aceeasi-oala.html

Lasă un răspuns