Suedia, noul performer european

0
2826

În luna iunie, moneda suedeză a înregistrat cea mai bună performanţă într-un coş de valute de pe pieţele dezvoltate, un avans de 3%.

De asemenea, coroana este pe locul 9 în topul rulajului mediu zilnic de tranzacţionare la nivel global cu un volum zilnic de 2,2% din tranzacţiile pieţei valutare globale.Atractivitatea monedei suedeze vine în primul rând din performanţele economiei. Analiştii estimează că economia Suediei va creşte în acest an cu 1,2%. Datoria publică este în scădere constantă din 2009 şi va ajunge la 31% din PIB în anul 2015, de la 38%, anul trecut. Suedia are ca obiectiv că în anul 2014 să ajungă la excedent bugetar, prognoza guvernamentală arătând că anul acesta se va încheia cu un deficit de 0,3% din PIB.

Atitudinea favorabilă a investitorilor faţă de Suedia este reflectată şi de costurile de finanţare ale statului nordic. Cu un randament de 1,48%, obligaţiunile guvernamentale suedeze cu maturitatea la 10 ani sunt apropiate de nivelul Germaniei. Indicele bursei de la Stockholm a crescut în acest an cu 8,5 procente.
Investitorii europeni încep să îşi mute capitalul din băncile din Germania şi Franţa în bănci suedeze pe care le consideră mai sigure.
Guvernul suedez a prezentat recent, în faţa parlamentului, bugetul pentru anul 2013. Într-o perioadă în care majoritatea ţărilor europene implementează planuri de austeritate, ţara scandinavă caută soluţii de relansare a economiei.
Guvernul de coaliţie de centru dreapta estimează o creştere a veniturilor bugetare pentru anul viitor cu 23 de miliarde de coroane suedeze, adică aproximativ 2,6 miliarde de euro.
Bugetul pe anul viitor prevede sprijinirea întreprinderilor (impozitarea companiilor este aşteptată să scadă de la 26% la 22%,), iar investiţiile îninfrastructura şi cercetare sunt în centrul construcţiei bugetare.
De asemenea, guvernul va acorda facilităţi fiscale pentru pensionari, un subiect care a făcut deja obiectul unei dispute între partidele de stânga şi dreapta la alegerile din 2010. Guvernul suedez îşi propune să atace şomajul pe termen lung alocând 2,1 miliarde de coroane.
Totodată, începând cu 2014, guvernul va sprijini angajarea celor care se află în şomaj de peste un an şi jumătate. Astfel, bugetul va subvenţiona companiile, pentru o perioadă de un an, cu sume cuprinse între 80 şi 85% din costul salarial. În felul acesta, Suedia împleteşte modelul social, deja celebru, cu măsuri de creştere a economiei.

Suedia, noul performer european

Lasă un răspuns