Atentate la Paris: O nouă declarație a șefei diplomației suedeze provoacă iritare în Israel

0
1872

Ministrul de externe suedez Margot Wallström a făcut o paralelă între atentatele de la Paris de vineri noaptea, soldate cu 129 de morți și cel puțin 350 de răniți, și conflictul israeliano-palestinian, ceea ce a provocat o reacție dură din partea Israelului, potrivit site-ului de știri thelocal.se.
Noua dispută diplomatică dintre Israel și Suedia a izbucnit luni, după ce sâmbătă șefa diplomației suedeze a declarat pentru postul public de radio SVT că deceniile de conflict israeliano-palestinian constituie un factor de radicalizare în Orientul Mijlociu.
Ministerul de Externe israelian a condamnat afirmațiile lui Wallström și l-a convocat pe ambasadorul suedez în Israel ”pentru clarificări”, potrivit unui comunicat al diplomației israeliene.
”Declarațiile ministrului de externe al Suediei sunt îngrozitor de nesăbuite. Oricine încearcă, în mod stupid, să creeze o legătură între atacurile islamiștilor radicali și actualele probleme dintre israelieni și palestinieni se păcălește atât pe el, cât și pe poporul său și opinia publică internațională”, se menționează în același comunicat.
images

Wallström fusese întrebată de un jurnalist suedez dacă Suedia și alte țări ar trebui să fie îngrijorate de ascensiunea extremismului.
Da, este clar că avem motive să fim îngrijorați când vedem că sunt atât de mulți oameni care s-au radicalizat. Și, încă o dată, revenim la situații ca cea din Orientul Mijlociu, în special cea cu privire la palestinieni, care spun: ‘Nu avem niciun viitor, trebuie să acceptăm o situație disperată sau să recurgem la violență”, a răspuns ministrul suedez de externe.
Margot Wallström a făcut și cu alte ocazii asocieri între conflictul israeliano-palestinian și ascensiunea mișcărilor radicale din Orientul Mijlociu. Anul trecut, după ce recunoașterea Palestinei ca stat de către Suedia a înfuriat Israelul, ea a afirmat că suedezii ‘vor să contribuie la mai multă speranță și încredere între tinerii palestinieni și israelieni, care altfel se expun riscului de radicalizare convinși fiind că nu există alternativă la situația actuală’.
http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/17/atentate-la-paris-o-noua-declaratie-a-sefei-diplomatiei-suedeze-provoaca-iritare-in-israel-10-13-21

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.