Autori romani la cel mai important eveniment literar din Suedia

0
2157


Romania va fi reprezentata la Targul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg, desfasurat in perioada 25-28 septembrie 2014, printr-un stand si un program de evenimente, organizate de Institutul Cultural Roman de la Stockholm impreuna cu Centrul National al Cartii din cadrul ICR. Invitatii romani din acest an sunt scriitorii Svetlana Carstean, Carmen Firan, Sorin Ghergut, Mihaela Miroiu, Adrian Sangeorzan, Daniela Zeca si criticul literar Daniel Cristea-Enache.
Este cea de-a opta prezenta romaneasca coordonata de ICR Stockholm la acest targ, considerat cea mai importanta manifestare literara din Suedia.

„Prezenta la acest targ a fost pentru noi o prioritate inca de la infiintarea institutului, in  anul 2006“, declara Dan Shafran, Directorul ICR Stockholm. „Si strategia noastra s-a dovedit a fi una inteleapta: in cei 8 ani, literatura romana s-a numarat de doua ori printre temele principale ale targului (in 2008 si 2013), 39 de scriitori romani au fost oaspetii targului, iar doi dintre acestia au tinut discursul de inaugurare. Tot in acesti 8 ani, au fost traduse si publicate in suedeza 41 de titluri ale unor scriitori romani, iar 8 scriitori suedezi au primit Premiul Marin Sorescu, decernat de Institutul Cultural Roman de la Stockholm“.
Dupa editia de anul trecut, la care Romania a fost invitata de onoare, participarea de anul acesta implica un stand propriu si un program de 21 evenimente, organizate pe diferite scene, in colaborare cu targul, cu diverse edituri suedeze, precum si cu reteaua EUNIC. Temele abordate sunt marcarea a 25 de ani de la caderea comunismului in Romania, limba romana, promovarea atelierului de traduceri organizat anual de ICR Stockholm, precum si prezentarea autorilor Carmen Firan, Adrian Sangeorzan si Daniela Zeca. Tema de la care vor porni dezbaterile EUNIC este calatoria si reflectarea acesteia in literatura.
Tot in cadrul targului va avea loc ceremonia de decernare a Premiului Marin Sorescu, acordat anual de ICR Stockholm unui scriitor suedez „care desfiinteaza granite si creeaza locuri de intalnire, care prin opera sa face posibila comunicarea intre diferite forme de expresie culturala“. Numele laureatului din acest an va fi anuntat cu ocazia decernarii, la care vor fi prezenti membrii juriului: Yukiko Duke, critic literar si traducator, Jonas Ellerström, editor si traducator, Anna Hallberg, poet si critic literar, Annina Rabe, critic literar, si Dan Shafran, traducator si Directorul Institutului Cultural Roman de la Stockholm.

sursa : Autori romani la cel mai important eveniment literar din Suedia
 

cititi si :   Record de cărţi traduse din limba română în suedeză în 2013

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.