Care sunt asteptarile pentru 2014 ale suedezilor de la East Capital

0
2421

Compania suedeză East Capital, cu investiţii de 70 de milioane de euro pe bursa de la Bucureşti şi printre cei mai mari investitori de pe piaţa locală de capital, se aşteaptă la o redresare modestă a economiei în 2014, iar principalele pieţe pe care pariază anul acesta sunt Rusia şi China.

„Ne aşteptăm la o redresare economică globală modestă în 2014. Un efect al acestei recuperări va fi că unele dintre programele de stimulare monetară vor începe să fie reduse pe parcusul anului. În acelaşi timp, există o mulţime de probleme rămase în zona euro şi SUA, dar nu vedem riscuri sistemice. Ne aşteptăm ca pesimismul faţă de unele pieţe emergente să fie prezent şi în 2014. De asemenea, credem că preţurile materiilor prime vor continua să se reducă, în parte ca urmare a aprecierii dolarului american“, potrivit raportului privind perspectivele pentru 2014 emis de East Capital.

Ţările din Europa de Est, care urmează în linii mari tendinţa la nivel mondial, vor avea parte de o accelerare moderată a economiilor în 2014, având în vedere că pornesc de la o bază relativ joasă.

În opinia East Capital, Rusia are şansele de a fi una dintre cele mai atractive poveşti macro din 2014, în timp ce Turcia arată ca una dintre cele mai riscante. Economia Rusiei a surprins negativ în 2013, în timp ce Turcia a crescut peste aşteptări. Oficialii East Capital se aşteaptă ca Rusia să îşi accelereze creş­terea economică în anii ur­mă­tori, şi pentru că por­neşte de la o bază joasă. În plus, Rusia are unul dintre cele mai solide bilanţuri publice din rândul ţărilor emergente, în timp ce bilan­ţul public al Turciei arată cel mai rău.

Analiştii East Capital sunt „prudent-optimişti“ cu privire la continuarea pro­gra­mului de privatizări din Europa de Sud-Est în 2014. Ei îşi exprimă însă îngrijo­ra­rea cu privire la schimbările legislative din Polonia şi Ungaria şi cred că alegerile din Turcia şi Ungaria vor aduce o anumită incerti­tu­dine în 2014 deşi nu sunt aşteptate schimbări dramatice.

Care sunt asteptarile pentru 2014 ale suedezilor de la East Capital

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.