COMUNICAT DE PRESĂ: Lansarea unei noi traduceri din poezia lui Paul Celan, la sediul ICR Stockholm

0
1602

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează pe 21 aprilie, de la ora 18.30, în colaborare cu editura suedeză Lublin press, un program prilejuit de recenta apariţie în limba suedeză a volumului Andningsvändning de Paul Celan (în original Atemwende, în limba română Respiraţie-întoarcere). Este primul volum de Celan publicat integral în limba suedeză, volumele anterioare fiind antologii.
1423482450839
Programul de la sediul ICR Stockholm va consta în alocuţiuni despre carte, lecturi şi o discuţie-panel. Vor participa traducătorul cărţii, Anders Olsson – scriitor şi membru al Academiei Suedeze, editorul Gabriel Itkes Sznap, Marcia Sá Cavalcante Schuback – profesor de filosofie la Universitatea Södertörn, Eva Ström – scriitor şi critic literar, şi Khashayar Naderehvandi – scriitor.

Atemwende a apărut în original în 1967 şi a marcat o cotitură în creaţia lui Paul Celan, poezia lui devenind prin acest volum mai concentrată şi mai radicalizată. Celan însuşi a considerat Atemwende ca fiind una dintre creaţiile sale cele mai reuşite, iar astăzi cartea este privită ca una dintre cele mai influente ale poeziei europene. Presa din Suedia a salutat unanim apariţia traducerii în limba suedeză.
Paul Celan (1920-1970) s-a născut la Cernăuţi, într-o familie de evrei de limbă germană. Deportaţi de nazişti în timpul celui de-al doilea război mondial, părinţii săi aveau să-şi piardă viaţa într-un lagăr de concentrare. El însuşi deportat, Celan nu se va elibera niciodată de sentimentul de vinovăţie de a le fi supravieţuit. După război, Celan petrece câţiva ani la Bucureşti, după care se stabileşte la Paris. Din acest moment, va scrie exclusiv în limba germană – limba părinţilor săi, dar şi a asasinilor acestora. Celan este considerat astăzi unul dintre cei mai originali şi influenţi poeţi de după război. Este un nume binecunoscut şi în Suedia, unde i s-au publicat opt volume de versuri şi proză, precum şi câteva volume de corespondenţă şi monografii.
Persoană de contact: Eva Leonte, director adjunct ICR Stockholm – 08-20 76 00 / eva.leonte@rkis.se.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.