Cum funcționează sistemul de integrare a imigranților din Suedia

0
2610

Suedia are de departe cel mai bun sistem pentru integrarea imigranților. Țara primește cetățeni din toată lumea, dar condițiile pe care aceștia trebuie să le respecte sunt considerate tot mai grele.

Suedia are o rată de imigraţie ridicată: unul din cinci locuitori îşi are rădăcinile în afara ţării. Cel mai mare grup este cel al finlandezilor, din motive istorice, dar în ultimii ani, au ajuns aici si mulţi emigrati din Siria, Irak, Somalia şi Polonia.

În ultimul secol, migraţia a fost intensă nu numai din exterior, dar şi în interiorul ţării. În timp ce în 1900, o treime din populaţia ţării trăia în oraşe, astăzi, acest procent este de peste 80%. Acest lucru a creat o penurie de locuinţe în zonele urbane. Parlamentul şi guvernul suedez promovează o politică a libertăţii de mişcare, inclusiv dreptul la azil politic, dar într-un cadru reglementat. Permisele de lucru se acordă în funcţie de necesităţile pieţei forţei de muncă.

Cetăţenii Uniunii Europene au dreptul să trăiască şi lucreze fără permis de lucru sau o reşedinţă stabilă. Dubla cetăţenie este de asemenea permisă în Suedia. Dar obţinerea cetăţeniei nu este simplă, sunt necesari cel puţin patru ani de rezidenţă în ţară pentru a înainta cererea în acest sens. Pentru persoanele fără acte de identitate – de exemplu refugiaţii – sunt necesari opt ani de şedere în ţară pentru a putea începe formalităţile de cerere a cetăţeniei suedeze.

Cum funcționează sistemul de integrare a imigranților din Suedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.