Dan Shafran, directorul ICR Stockholm : Cînd bucuria se transformă în coşmar

0
2589

Într-un interviu dat Observatorului cultural, Dan Shafran, directorul ICR Suedia, spune, cu subiecte multe, dar cu un singur predicat, că, la Tîrgul de carte de la Göteborg, în ciuda angajamentelor și traducerilor contractate, România nu va mai mișca nici un deget. De ce? ICR mamă și tată (mazăr en’ fazăr) afirmă că scriitorii români refuză să vină. Așa că fondurile au fost tăiate, iar toată munca depusă acolo s-a dus pe apa Sîmbetei. Ai dracu’ scriitori români, cum boicotează ei socialismul suedez! Partea nașpa e că România avea statutul de țară invitată, iar pregătirea pentru eveniment a durat cîțiva ani. Tîrgul de la Göteborg e evenimentul anului, dar noi nu ne uităm la prostiile nordice…. de Florin Iaru

Iata interviul :

Stimate domnule Dan Shafran, am citit de curind articolul publicat în ediţia din 9 februarie a cotidianului suedez, Dagens Nyheter, în care se fac referiri elogioase la literatura română şi la rolul extrem de important pe care ICR Stockholm l-a jucat, în ultimii cinci ani, în promovarea scriitorilor români în Suedia. Cum România va participa la ediţia din acest an a Tîrgului de Carte de la Göteborg ca invitată de onoare şi cum luna septembrie nu e departe, care e stadiul actual al pregătirilor pentru acest eveniment?

Noi am început să planificăm participarea la acest tîrg încă din primăvara anului trecut. Am gîndit un concept de stand, am cerut oferte de la diverse firme de profil, ne-am interesat de posibilităţile de a face campanii de promovare în oraşul Göteborg, am contactat diverse edituri suedeze pentru a le convinge să publice titluri româneşti pînă la tîrg, am contactat alte instituţii culturale din Göteborg pentru a realiza în parteneriat cîteva programe adiacente în domeniul filmului, muzicii, istoriei şi al artelor vizuale. După reducerile bugetare din august 2012 şi după schimbarea conducerii centrale, am aşteptat o confirmare că planurile noastre sînt şi în asentimentul noii conduceri şi că se pot realiza. Iniţial, semnalele au fost foarte pozitive, dar nu am primit feedback concret pe marginea planurilor noastre şi a bugetului conceput pentru tîrg decît la începutul acestui an. Brusc, ni s-a spus că nu vor fi fonduri pentru Göteborg, iar conceptul alcătuit de noi a fost demontat punct cu punct. În esenţă, ni s-a spus că scriitorii români refuză să vină la Göteborg, deşi noi primiserăm cu totul alte semnale, şi ni s-au tăiat din buget cheltuielile legate de designul şi producţia unui stand, de tipărirea de materiale informative, de realizarea unor campanii de promovare în oraş, precum şi toate programele adiacente.

mai mult la : http://www.observatorcultural.ro/index.html/articles|details?articleID=28239

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.