Institutul Cultural Român de la Stockholm: Trei filme românești la Festivalul Internațional de Film de la Stockholm

0
1862

Festivalul Internaţional de Film de la Stockholm are loc între 9 și 20 noiembrie 2016. Ajuns la cea de-a 27-a ediție, Festivalul este un cadru propice pentru introducerea producţiilor româneşti pe piaţa suedeză și prezintă trei filme româneşti recente:

Câini / Dogs în regia lui Bogdan Mirică, în competiţia Festivalului, în datele de 10, 11 şi 16 noiembrie;
Bacalaureat / Graduation în regia lui Cristian Mungiu, în secţiunea Open zone, în zilele de 9, 13 şi 18 noiembrie;
Fixeur / The Fixer, în regia lui Adrian Sitaru, în secţiunea Impact, în zilele de 13, 17 şi 20 noiembrie.
La invitația organizatorilor, regizorul Cristian Mungiu va participa la Festival, unde va susţine o sesiune de întrebări şi răspunsuri în data de 9 noiembrie. Participarea lui Cristian Mungiu la Festivalul Internațional de Film din capitala Suediei din acest an are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Stockholm.
Nume marcante ale cinematografiei româneşti au participat de-a lungul anilor la acest important eveniment din capitala Suediei. În 2007, filmul regizat de Cristian Mungiu, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, a căştigat Marele Premiu al festivalului, iar Anamaria Marinca premiul pentru cea mai bună actriţă. In 2008 premiul pentru cel mai bun scurtmetraj i-a fost acordat filmului Megatron în regia lui Marian Crişan. George Piștereanu a primit în 2010 premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul din Eu când vreau să fluier, fluier. De asemenea, în 2011 în secţiunea Open Zone au fost prezentate 2 lungmetraje româneşti: Loverboy al regizorului Cătălin Mitulescu şi The Source regizat de Radu Mihăileanu. Cea mai recentă colaborare a ICR Stockholm cu festivalul a fost în 2014, când institutul a susţinut prezenţa în capitala suedeză a regizorului Alexander Nanau, al cărui documentar, Toto şi surorile lui, a fost inclus în programul oficial al evenimentului.
Stockholm International Film Festival 2014

Persoană de contact: Dan Shafran, dan.shafran@rkis.se; tel. 0046 763 42 63 63

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.