Lingvistul suedez Ingmar Söhrman: N-am găsit ușa de ieșit din România, mă simt ca un misionar al culturii române

0
1848

Trimisul special al AGERPRES la Göteborg, Daniel Popescu, transmite: Lingvistul și profesorul suedez de limbi romanice Ingmar Söhrman afirmă că se simte ca un adevărat misionar al culturii române, de a cărei civilizație s-a îndrăgostit în urmă cu 40 de ani. El a mărturisit că ultima dată a fost în România anul trecut, urmând să vină, din nou, în țara pe care o iubește peste trei săptămâni.

„Am studiat limbi romanice, inclusiv limba română și am vrut să cunosc țara. Am călătorit și am văzut această cultură și civilizație românească atât de bogată și am vrut să fac ceva pentru România. N-am găsit ușa de ieșit din România și mă simt ca un misionar când e vorba cultura dumneavoastră, care este atât de necunoscută aici în Suedia și în alte țări europene”, a declarat pentru AGERPRES profesorul Söhrman, la Târgul de Carte Bok&Bibliotek de la Göteborg.

În prelegerea cu titlul ”România în inima mea”, susținută joi la standul EUNIC din cadrul Bok&Bibliotek, universitarul suedez a vorbit cu emoție despre o țară cu o istorie veche, un popor cu o cultură și o civilizație profundă.
Bazat pe experiențele și călătoriile de studii în România, de-a lungul a patru decenii, profesorul suedez a făcut deopotrivă referiri la Mihai Viteazul și Vlad Țepeș (Dracula), la osmoza culturală din Moldova și Transilvania, ca și la micii și salata de vinete de la Carul cu Bere, la Lipscanii Bucureștilor. Nume precum Liviu Rebreanu, Zaharia Stancu, Marin Preda, Paul Goma, Ana Blandiana sau Mircea Cărtărescu și-au găsit locul în prelegerea profesorului suedez.
 

Ingmar Söhrman este lingvist, profesor titular de limbi romanice la Universitatea din Göteborg din 2011. Și-a susținut teza de doctorat în 1991 la Universitatea din Uppsala cu o cercetare asupra limbilor romanice. În 2006 a devenit membru de onoare al Institutului de Lingvistică al Academiei Române.

https://www.agerpres.ro/cultura/2017/09/29/lingvistul-suedez-ingmar-s-hrman-n-am-gasit-usa-de-iesit-din-romania-ma-simt-ca-un-misionar-al-culturii-romane-07-35-49

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.