Mirajul ipotecar ieftin din Suedia ar putea fi lovitura de graţie pentru una dintre puţinele economii care mai performează în Europa

0
1854

Guvernul de centru stânga al Suediei se află sub presiunea uriaşă a datoriilor acumulate de populaţie şi a preţurilor supraevaluate cu 20% ale proprietăţilor imobiliare, potrivit FMI, riscuri care umbresc perspectivele economiei, una dintre puţinele care mai performează în Europa.
i8XH3b_rQcXk
Banca centrală a Suediei a redus dobânzile la nivelul zero, pentru a răspunde criticilor că nu face destul pentru a combate un alt risc, deflaţia, recunoscând în acelaşi timp că decizia crează probleme în privinţa limitării datoriilor populaţiei, relatează CNBC.

„Există un consens destul de larg că datoriile populaţiei reprezintă o problemă. Dacă îndatorarea va continua să crească, am putea avea mari probleme în viitor, ceea ce vrem să evităm”, a declarat preşedintele băncii centrale, Stefan Ingves.
După decizia băncii centrale, autorităţile suedeze trebuie să analizeze cum să limiteze creditarea şi să crească preţurile locuinţelor fără să trimită piaţa imobiliară pe o spirală descendentă.
Suedia beneficiază de rating maxim AAA, între puţinele rămase în Europa, datorită nivelului scăzut al datoriei publice, finanţelor publice solide şi nivelului ridicat de capitalizare şi profitabilitate înregistrat de bănci.
Populaţia în schimb, neafectată de criza financiară, s-a îngrămădit să contracteze împromuturi ipotecare ieftine, iar preţurile imobiliare s-au triplat în ultimii 20 de ani, fapt care a atras un avertisment din partea FMI.
O altă problemă este că în ultimii 20 de ani în Suedia s-au construit prea puţine locuinţe, iar capitala Stockholm este unul dintre oraşele cu cele mai ridicate ritmuri de dezvoltare.
 
http://www.zf.ro/zf-24/mirajul-ipotecar-ieftin-din-suedia-ar-putea-fi-lovitura-de-gratie-pentru-una-dintre-putinele-economii-care-mai-performeaza-in-europa-13517858

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.