Premiul „Sorescu“ din Suedia, râvnit în țara lui Nobel

0
2304

Dan Shafran, stabilit din anii ’80 la Stockholm, este inițiatorul premiului cultural românesc „Marin Sorescu“ în cunoscuta țară scandinavă și care se acordă anual unui scriitor suedez, o distincție care a ajuns să fie râvnită la fel ca alte premii din țara lui Nobel, Sorescu fiind unul dintre scriitorii români cel mai mult traduși în Suedia. Dan Shafran este laureatul din acest an al Zilelor „Marin Sorescu“ de la Craiova.
30.-Marin-sorescu-şi-Dan-Shafran
Ion Jianu: Sunteți fondator al Premiului „Marin Sorescu“, decernat anual de Institutul Cultural Român de la Stockholm unui scriitor suedez care „desființează granițe și creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală“. Cum a contribuit acest premiu la cunoașterea și creșterea notorietății operei lui Marin Sorescu în Suedia?

Dan Shafran: Sunt convins că Premiul „Marin Sorescu“, acordat anual de Institutul Cultural Român de la Stockholm, contribuie atât la creşterea notorietății Institutului, cât și a numelui și operei lui Marin Sorescu în Suedia.
Una dintre cele mai importante atribuții ale unui institut cultural românesc din străinătate este aceea de a stabili punți de legătură între cultura română și cultura țării în care acesta își desfășoară activitatea. Am considerat că inițierea unui premiu cultural românesc care urmează să fie atribuit unui scriitor suedez nu face decât să aducă România mai aproape de Suedia. Iată, un premiu cultural românesc face deja parte din lista de premii culturale acordate în Suedia! El stă alături de alte premii prestigioase suedeze și a ajuns să fie foarte râvnit. Se putea o reclamă mai bună pentru un institut cultural? Iar a da acestui premiu numele de Marin Sorescu mi s-a părut ceva normal, dat fiind faptul că el este unul dintre scriitorii români cel mai mult traduși în Suedia. De altfel, festivitatea de decernare a Premiului „Sorescu“ în Suedia cuprinde și un moment de lectură din opera scriitorului român, iar laureatul, în discursul de acceptare a premiului, vorbește despre personalitatea lui Marin Sorescu. Deci, cel puțin o dată pe an, Marin Sorescu este prezent în viața culturală de aici (premiul „Sorescu“, ediţia 2014, a revenit lui John Swedenmark, eseist, critic literar şi traducător – n.r.).
Șapte volume de Sorescu, în suedeză
 
http://www.gds.ro/Actualitate/2014-11-22/premiul-sorescu-din-suedia,-ravnit-tara-lui-nobel/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.