Scandal de amploare in Suedia: Politia suedeza, acuzata ca ar fi intocmit "liste ale romilor"

0
2069

Suedia, o tara ce se mandreste cu traditiile sale de toleranta si justitie sociala, se afla in mijlocul unui scandal de discriminare pe criterii etnice dupa ce s-a aflat ca politia din landul sudic Skane ar fi initiat un recensamant ilegal al romilor, pe liste regasindu-se peste 5000 de persoane, printre care si circa 1000 de copii, informeaza Agerpres, citand cotidianul rus Novie Izvestia.

Informatia a fost facuta publica de cotidianul suedez Dagnes Nyheter, care a intrat in posesia unor informatii cu privire la "registrul romilor". Pe lista politistilor figurau peste 5.000 de romi, iar cea mai mare parte dintre ei nu au fost trasi niciodata la raspundere penala.

Pe liste figureaza nu doar adulti, ci si copii, batrani si chiar persoane decedate. Au fost notate chiar si numerele de inregistrare ale acestora in sistemul de asigurari sociale, adresele si relatiile lor de rudenie.

Contactat de publicatia Dagens Nyheter pentru lamuriri, sefu politiei din Skane a negat existenta "listei romilor", insa dupa cateva zile a fost nevoit sa recunoasca existenta unei "informatii analitice cu caracter ajutator".

Surse din politie au oferit presei informatii mai amanuntite privind inregistrarea romilor locali. A devenit cunoscuta existenta a doua registre: cel mai amplu este elaborat din 2005, altul, mai mic, exista inca din anii ’90. Listele erau trimise pe mail tuturor unitatilor de politie din Suedia, astfel ca erau la indemana tuturor politistilor.

Scandal de amploare in Suedia: Politia suedeza, acuzata ca ar fi intocmit "liste ale romilor"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.