Schindler de Suedia: Povestea contelui care a salvat mii de evrei si a sfarsit ucis tot de ei

0
1890

Cu zece zile inainte de sfarsitul oficial al celui de-Al Doilea Razboi Mondial in Europa, acum 70 de ani, pe cheiul din Malmo, in Suedia, cam 500 de femei, slabe si in zdrente, au coborat, unele pe picioarele lor, altele pe targi, dintr-un feribot care le-a adus din tabara de concentrare de la Ravenbruck, de langa Berlin.
count-bernadotte
Femeile, de multe nationalitati, in stare precara de sanatate, au fost salvate din tabara de concentrare aflata inca sub controlul nazistilor. Daca alte tabere fusesera eliberate de trupele britanice, ruse si americane, la Ravensbruck nazistii continuau sa ucida cu si mai mare disperare detinutele, fie prin impuscare, gazare sau infometare, pentru a sterge urmele ororilor inainte de venirea armatei ruse, scrie Newsweek.

In ultimele saptamani, aici au fost ucise peste 6.000 de femei. Cele 500 care se insiruiau pe docul din Malmo fusesera smulse de la groaznica soarta ce le astepta acolo de autobuzele si ambulantele Crucii Rosii Suedeze. Vehiculele le-au dus prin Germania bombardata, la granita cu Danemarca si de acolo au trecut in Suedia. Altele au sosit in urmatoarele zile, tinere si batrane, evreice si ne-evreice.
Pe masura ce femeile s-au linistit, au inceput sa auda despre barbatul care le pusese la cale salvarea: suedezul Folke Bernadotte, un barbat care le vizita din cand in cand, inalt, elegant, cu maniere blande si un aer de eficienta.
http://www.ziare.com/international/adolf-hitler/schindler-de-suedia-povestea-contelui-care-a-salvat-mii-de-evrei-si-a-sfarsit-ucis-tot-de-ei-1363381

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.