Sfîntul Ierarh Martir Teodosie de la Brazi – sărbătorit în Suedia …

0
2687


Românii din oraşul suedez Göteborg au adus cinstire duminică, 22 septembrie 2013,  Sfîntului Ierarh Martir Teodosie de la Brazi, sărbătorit  în calendarul creştin ortodox. Sfîntul Teodosie ocroteşte biserica românească din acest oraş împreună cu alţi doi sfinţi mitropoliţi ai Moldovei, Varlaam şi Dosoftei. După canonizarea acestor ierarhi cărturari şi misionari ai românilor, ei au fost aleşi ocrotitori ai bisericii româneşti din Göteborg, locaş tîrnosit la 6 decembrie 1992 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la vremea aceea fiind Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Taina Liturghiei de sărbătoarea hramului a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de preotul paroh Culai Enache şi de diaconul Sorin Sîplăcan. Cu acest prilej, Preasfinţitul Episcop Macarie a sfinţit noua icoană, de dimensiuni mari, a celor trei sfinţi ierarhi români Dosoftei, Varlaam şi Teodosie de la Brazi. Preasfinţia Sa a arătat în cuvîntul de învăţătură că aceşti ierarhi români au trăit în secolul al XVII-lea, fiind chiar contemporani, şi au dat o bună mărturie în slujirea Bisericii şi a neamului.

La finalul slujbei, ierarhul slujitor a oferit tuturor celor prezenţi în biserică Acatistul Sfinţilor Români şi mai multe cărţi de folos duhovnicesc – a transmis, pentru FĂCLIA de Cluj, Secretariatul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Sfîntul Ierarh Martir Teodosie de la Brazi – sărbătorit în Suedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.