Suedia decide să-şi majoreze cheltuielile militare

0
1693

Guvernul şi o parte a opoziţiei politice din Suedia au convenit luni să majoreze cheltuielile militare cu 500 milioane de coroane (55,7 milioane de dolari) în anul în curs pentru a creşte capacităţile militare ale ţării scandinave, pe fondul preocupării sporite cu privire la securitatea regională, transmite Reuters. „Am constatat o deteriorare a situaţiei de securitate de-a lungul timpului, aşa încât este important să răspundem la această evoluţie cu diferite măsuri, iar (majorarea cheltuielilor militare) face parte din strategia noastră în acest sens”, a declarat presei ministrul apărării, Peter Hultqvist.
Decizia survine în contextul în care consolidarea forţelor ruse şi tensiunile legate de conflictul din Ucraina i-au determinat pe responsabilii politici suedezi să facă apel la întărirea capacităţilor militare, măsură care nu a mai fost avută în vedere după încheierea războiului rece. Comandantul suprem al forţelor suedeze, generalul Micael Byden, a indicat mai devreme în acest an că forţele armate mai au nevoie de cel puţin 6,5 miliarde de coroane suedeze (circa 725 milioane dolari) pentru a-şi putea finanţa integral operaţiunile pe următorii trei ani.

„Vom analiza şi vom continua discuţiile pentru a stabili cum să reglementăm situaţia”, a menţionat luni Hultqvist, referindu-se la bugetul pe 2018, care încă nu a fost anunţat.

Suedia, care nu este membră a NATO, şi-a redus continuu cheltuielile militare în anii de după încheierea războiului rece. În 2015, cheltuielile sale militare au reprezentat 1,1% din PIB, faţă de 2,6% în 1990, potrivit Institutului internaţional pentru cercetarea păcii (SIPRI). În 2015, guvernul suedez şi o parte a opoziţiei au convenit să sporească bugetul apărării cu 10,2 miliarde de coroane în anii 2016-2020, iar fondurile anunţate luni se vor adăuga acestor majorări, conform Agerpres.


mai mult la :  www.stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.