Suedia discuta introducerea unui serviciu militar "modernizat"

0
1327
Guvernul suedez a lansat joi un apel pentru reintroducerea serviciului militar intr-o „forma modernizata”, in cazul in care armata sa profesionala nu reuseste sa recruteze suficiente persoane, transmite AFP. Aceasta masura vine dupa o serie de alte modificari menite sa consolideze capacitatea Suediei de a se apara, dupa doua decenii de micsorare a armatei sale, si in contextul reinarmarii Rusiei.
Ministerul Apararii a aratat, intr-o declaratie de presa, ca a numit un fost deputat specializat in probleme militare, Annika Nordgren Christensen (Verts), sa vina cu propuneri in urmatoaele 12 luni.
Ea ar trebui sa stabileasca „un mod sustenabil pentru ca fortele armate sa aiba personal, care sa ramana, in mare parte, pe voluntariat”.
swedish_army_soldiers_forces_in_afghanistan_0011
legea suedeza prevede recrutarea obligatorie a tuturor cetatenilor (inclusiv femei), cu varste cuprinse intre 16 si 70 de ani, in caz de criza, in armata sau in serviciile civile. Aceasta obligatie a fost introdusa o data cu abandonarea serviciului militar obligatoriu in 2010.

Televiziunea publica SVT a interpretat proiectul drept o „forma modernizata a serviciilor militare”.
„O instruire de 9 pana la 12 luni pe teren, apoi o misiune militara intr-o unitate, exercitii continue in aceasta unitate si un angajament pe termen lung de 10 ani, asta ar putea fi o idee”, a detaliat ministrul Apararii  Peter Hultqvist pentru postul de televiziune.
In urma izbucnirii conflictului din Ucraina, relatiile Suediei cu Rusia s-au racit in mod semnificativ.
Pe 11 septembrie, diplomatia suedeza l-a convocat pe ambasadorul rus la Stockholm pentru a da explicatii asupra declaratiilor unui purtator de cuvant al Moscovei care ameninta Suedia cu „represalii” in cazul aderarii la NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.