Suedia: Introducerea taxelor de studiu a îndepărtat mulţi studenţi străini.

0
2189


Austeritatea bugetară a făcut ca studiile superioare să nu mai fie gratuite în Suedia pentru studenţii străini, ceea ce a determinat scăderea spectaculoasă a numărului acestora, în dezavantajul angajatorilor şi universităţilor, relatează vineri AFP.

Suedia nu mai are decât 1.600 de studenţi non-europeni, cu 80% mai puţini faţă de cei 7.600 pe care îi avea înainte de introducerea taxelor de studiu în 2011, potrivit Direcţiei pentru învăţământ superior.

Această reformă îi afectează pe studenţii a căror ţară nu este în Spaţiul Economic European şi nu are programe care să faciliteze schimburile cu Suedia. Principalii vizaţi sunt studenţii asiatici şi africani.

Până în 2011, Suedia figura printre puţinele ţări care îi scutea de cheltuielile de şcolarizare pe toţi studenţii, fără excepţii. Ea atrăgea astfel tineri din cele patru colţuri ale lumii, însă aceasta avea un cost pentru contribuabili.

Pentru a-i ajuta pe străini, Suedia distribuie burse. Un sfert dintre studenţii străini primeau bursă în toamna lui 2011. Aceste burse costă statul 160 de milioane de coroane (peste 18 milioane de euro) pe an, potrivit unui consilier al Ministerului Educaţiei.

Suedia: Introducerea taxelor de studiu a îndepărtat mulţi studenţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.