Suedia investește masiv în integrarea copiilor refugiați

0
1961
Scăderea natalității duce azi la închideri de școli. Locurile de la facultățile care formează profesori sunt rar ocupate în totalitate, iar calitatea sistemului  său de învățământ este, conform clasamentelor europene, în cădere liberă. Suedia își pune acum speranțe în copiii refugiați care ocupă locurile libere din clase și, prin puterea exemplului, îi motivează uneori și pe elevii suedezi să învețe mai mult.
160 000 sunt refugiații care au intrat în Suedia în cursul anului trecut. Bărbați, femei, copii. Familii, dar și 38 000 de adolescenți singuri, majoritatea trimiși în Suedia de familiile lor din Afganistan care au auzit că astfel au mai multe șanse de primi drept de ședere.
După atentatele de la Paris din noiembrie 2015 Europa a conștientizat că a-i grupa pe imigranți în cartiere în care doar ei locuiesc, a-i trimite la școli în care aproape toți elevii sunt imigranți, toate acestea pot foarte ușor duce la o izolare care să îi facă pe refugiati sensibili la idei propagate de grupuri extremiste.
Suedia este o democrație în care se consideră că fiecare om are dreptul la educație gratuită.
migrant_children_in_sweden_0

Dar cum poți să integrezi rapid zeci de mii de tineri care nu vorbesc limba, care provin din culturi și  sisteme de educație foarte diferite… și cum să îi faci să și interacționeze cu restul elevilor.
Ștefan Pirard este responsabil în regiunea Jönköping cu integrarea elevilor nou sosiți în Suedia. Se estimează că anul acesta școlar ei vor reprezenta cam 10% din numărul celor care merg la școală.
Elevii  sunt mai întâi invitați la un centru, pentru o discuție și înscriere. Apoi sunt trimiși la două școli unde se fac grupe și li se evaluează cunoștințele. După aceea sunt puși în diverse clase pregătitoare. Pe aceste clase, încercam să le împrăștiem în toată municipalitatea ca să ajutăm la integrarea copiilor.
În Suedia avem garantată libertatea alegerii școlii. Asta se aplică și în cazul celor nou sosiți. Dar recomandăm cu putere să meargă la anumite școli. Cam 99% din cei nou sosiți ne ascultă.
Lucrurile pot însă merge și mai departe. Într-o altă municipalitate, Nyköping, la 100 km de Stockholm s-a luat hotărârea închiderii a patru școli de stat și a comasarii lor într-una singură, uriașă, în scopul unei omogenizări mai bune a elevilor, iar în Danemarca la Aarhus școlile nu au voie să aibă mai mult de 20% elevi nou veniți în țară. Ce părerea are Ștefan Pirard despre acestea?
http://www.rfi.ro/reportaj-rfi-84587-suedia-investeste-masiv-integrarea-copiilor-refugiati

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.