Suedia renunţă la ancheta de viol împotriva lui Julian Assange. Unde vrea să ceară azil fondatorul Wikileaks.

0
1534

Suedia renunţă la ancheta privind o acuzaţie de viol ce îl viza pe fondatorul Wikileaks, Julian Assange. Avocaţii acestuia au anunţat că Assange va cere azil politic în Franţa. „Războiul abia acum începe”, a declarat Assange.

Marianne Ny, Procurorul General al Suediei, a declarat că ancheta preliminară privind o acuzaţie de viol şi de agresiune sexuala a fost închisă. Ea va solicita anularea mandatului de arestare emis pe numele lui Julian Assange, după 7 ani în care acesta a fost căutat de autorităţile suedeze, fondatorul WikiLeaks fiind nevoit să solicite azil politic în Ecuador şi refugiindu-se în ambasada statului sud-american de la Londra. Assange a susţinut mereu că de fapt scopul anchetei suedeze este să fie extrădat în SUA, unde poate fi acuzat de scurgerea documentelor clasificate ale diplomaţiei americane.
Autorităţile britanice au anunţat însă că sunt obligate să îl reţină pe Assange, dacă acesta părăseşte ambasada Ecuadorului, sub acuzaţia că a refuzat să se prezinte în instanţă, conform BBC.
Marianne Ny a declarat că ancheta nu mai poate continua dacă Assange refuză să se prezinte în instanţă şi că ea ar putea fi reluată dacă acesta vine în Suedia până în august 2020, însă timpul necesar pentru anchetă, până la prescrierea faptelor, ar fi prea scurt.

Assange va solicita azil politic în Franţa, a anunţat avocatul său, Juan Branco, iar Assange a declarat că a înregistrat o victorie importantă după ce procurorii suedezi au renunţat la ancheta judiciară deschisă împotriva lui pentru viol, notează site-ul France Info.

mai mult la :  gandul.info/international/suedia-renunta-la-ancheta-de-viol-impotriva-lui-julian-assange-unde-vrea-sa-ceara-azil-fondatorul-wikileaks-update-16337920

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.