Toata presa suedeza prezinta cazul lui Ilias Ciurar, cersetor MINOR din Romania în Suedia "As prefera sa merg la scoala decît sa stau pe strazi la Skellefteå"

0
1733

”Jag skulle hellre gå i skolan än tigga på gatan i Skellefteå”

EU-migranter i Sverige. Dagens debattartikel är skriven av Ilias Ciurar, 15 år, som tigger utanför butiker i Skellefteå. Han har reagerat på att många i hans situation inte går i skolan. ”Jag tycker att skolan är viktig och tycker om att lära mig språk, men nu måste jag tigga i stället”, skriver han.
original

Dagens debattartikel är skriven av Ilias Ciurar, 15 år, som tigger utanför butiker i Skellefteå. Han har reagerat på att många i hans situation inte går i skolan. ”Jag tycker att skolan är viktig och tycker om att lära mig språk, men nu måste jag tigga i stället”, skriver han.

För alla barn är skolan väldigt viktig. Inte bara för gadje (icke romer). Jag tänker att skolan ger dig en bättre framtid, och är det viktigaste om du ska få ett jobb, och slippa vara tiggare.

Om ni låter barnen från husvagnarna gå i skola, så kommer tiggandet att upphöra i framtiden. I Rumänien är det svårt med skolan för dem som inte har pengar. I min by så finns det skolgång i fyra år. Om du vill fortsätta i fler år, måste du åka till nästa stad. Då kostar bussen pengar. Och då måste barnen sluta skolan, eftersom föräldrarna inte alltid har tillräckligt med pengar. För de familjer som har pengar är allt bra.
Det är inte så roligt som barn att gå i skola i Rumänien heller. Men skolämnena är ju roliga och jag tycker om att lära mig språk. Men om något händer, eller något blir stulet, så är det vi som får skulden. Lärarna ger alltid oss skulden. Zigenarna. Om ett romskt barn vill veta något mer på en lektion, eller har en fråga, så säger läraren alltid ”Varför vill du veta mer? Du förstår i alla fall inte”. Så är det inte för gadje. Många romska barn försöker vara tysta i skolan, för att inte få skäll. De försöker att inte fråga.
http://www.dn.se/debatt/jag-skulle-hellre-ga-i-skolan-an-tigga-pa-gatan-i-skelleftea/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.