Radu Hossu „Este vinovată Echipa Barna pentru degringolada USR-ului în momentul ăsta? Într-o mare parte (nu în totalitate), da. Este vinovat Dacian Cioloș pentru lovitura decisivă? Absolut”

0
852

Radu Hossu  „Politica nu are un set de reguli stabilite. Azi e democrație, mâine e autocrație, poimâine e teocrație (Doamne ferește) și tot așa. Jucătorii intră și ies din arenă, iar obiectivul nu este definit clar nici în timp și nici în spațiu.

USR și PLUS s-au format din dorința societății civile și din tumultumul din societate. Obiectivul? Reformarea clasei politice? Ăsta este un obiectiv corect. De ce este un obiectiv corect? Pentru că prin politică se setează cadrul prin care iaurtul costă atât sau atât. Pentru că prin politică poți să schimbi viața cetățenilor, pentru că fără politică nu există democrație. Deci obiectivul a fost bine gândit. Teoria bună, practica ne omoară.
Este vinovată Echipa Barna pentru degringolada USR-ului în momentul ăsta? Într-o mare parte (nu în totalitate) da. Este vinovat Dacian Cioloș pentru lovitura decisivă? Absolut.
Care era soluția? Am spus-o ieri: presiune internă și externă. Presiune internă, cum face Echipa Curaj, care vine cu niște propuneri de bun simț și care va avea un candidat ales democratic pentru a se bate mai departe pentru conducerea USR în toamnă (Drulă fiind doar interimar). Adică alternativă, pentru cei nemulțumiți (pe bună dreptate), pentru cei care vor și altceva, pentru cei care au altă viziune, pentru cei scârbiți, dar care nu vor să plece. Presiunea externă înseamnă fiecare dintre votanții USR care să atragă atenția că se duce partidul în gard.
Care NU era soluția? Formarea unui alt partid. De ce? Păi pentru că nu există loc în momentul ăsta pentru mai multe partide pe aceeași nișă. Nu trebuie să mă credeți pe mine, dragi colegi care vă gândiți să plecați, ci salvați postarea asta și vorbim în 2024 când noul partid nu va face pragul electoral.
O altă soluție era creșterea unor think-tank-uri, creșterea unor ONG-uri, dacă tot nu te regăsești în partid. Să pui umărul la educația civică și politică din România, de care avem atâta nevoie. În niciun caz să nu pui umărul și mai tare la distrugerea moralului, a speranței, a unei șanse politice apărute o dată la câteva generații.
Prin urmare. Un partid se construiește în timp, se definește în și mai mult timp, iar rezultatele nu se văd tot timpul de pe o zi pe alta. Răbdare, tutun și ochii pe obiectivul ăla mare de ziceam la început! „

Lasă un răspuns