AcasăŞtiriAfacerea Crypto dezgroapă securea războiului spionilor dintre Suedia și Elveția

Afacerea Crypto dezgroapă securea războiului spionilor dintre Suedia și Elveția

S-au scurs trei decenii de la căderea Zidului Berlinului, dar râca dintre Suedia și Elveția demonstrează că episoadele de spionaj din timpul Războiului Rece tensionează și acum relațiile diplomatice din Europa.

-

O nouă dovadă a venit la sfârșitul săptămânii trecute, după ce ministrul suedez de Externe, Ann Linde, a declarat că a anulat o întâlnire cu omologul său elvețian, Ignazio Cassis, în condițiile în care Țara Cantoanelor a pus pe lista neagră companie Crypto International, deţinută de cetăţeanul suedez Andreas Linde, bănuită de câțiva ani că are legături cu CIA. Și care ar fi furnizat americanilor tehnologia de criptare pentru a decripta mesajele top-secret ale altor națiuni, scrie Politico.

Interdicția a fost impusă întrucât autoritățile elvețiene examinează acuzații explozive conform cărora o „predecesoare” a Crypto International, Crypto AG, lichidată în anul 2018, ar fi fost un front pentru colectarea informațiilor americane în timpul Războiului Rece. Identitatea acţionarilor anteriori a fost protejată pe durată nedeterminată de legislaţia din Liechtenstein.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read

Premierul Danemarcei a demisionat, la scurt timp după ce a câștigat...

Potrivit Associated Press, anunțul lui Frederiksen a venit după o numărătoare dramatică a voturilor, în urma cărora blocul de centru-stânga, care a susținut-o din...