Andreea Pavel : Prima vinărie din Constanța a fost deschisă ieri de prietenii de la Tomis Pub și arată într-un mare fel: Vistier 13

1
1114
O găsiți în Piața Ovidiu, la nr. 13, într-o clădire cu noroc: Casa Damadian, deținută de alți prieteni dragi, Børge Kallesten & familia lui.
Borge e un norvegian îndrăgostit de istoria Constanței vechi și monumentele ei pe care le apreciază și se preocupă de ele mai mult decât instituțiile noastre de cultură.
A cumpărat Casa Damadian pe când era o ruină și, în loc să o demoleze (nefiind monument istoric legea îi permitea și era mai ușor și mai ieftin) a reabilitat-o încet-încet după standardele unui monument și nu a acceptat niciun chiriaș despre care credea că nu o poate pune în valoare așa cum merită.
Mai multe foto din vinărie și istoria Casei Damadian pe scurt, conform Heritage Constanta, în primul comentariu (sursa foto: berceavalentin.smugmug.com)

Andreea Pavel se simte entuziasmată cu Børge Kallesten

Context pentru turiști și pasionații de istorie, conform Heritage Constanța

Istoria clădirii Casei Damadian începe în anul 1894, odată cu autorizarea proiectului de construcție a casei lui Alice Wegener, prima persoană ce construiește pe terenul ce se regăsea la sfârșitul secolului al XIX-lea pe strada Pescarilor 11.

După moartea lui Alice Wegener, casa și terenul parcurg un traseu tumultuous de tranzacții, ajungând, într-un final, la soții Armenag și Haigouhy Damadian, care finalizeză, înglobând vechea casă Wegener, impetuoasa clădire din Piața Ovidiu 13.

Tușele neoromânești ale noii clădiri speculează faptul că mâna maestrului Victor Ștefănescu a fost cea care a schițat planurile noii construcții ce s-a înălțat, la câțiva ani după construirea Palatului Comunal, actualul sediu al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, poziționat la doar o întoarcere de privire dinspre casa Damadian.

Ridicată în forma actuală în deceniul al treilea al secolului trecut, clădirea a devenit repede un reper al centrului oraşului, familia Damadian fiind una dintre cele mai înstărite ale Constanţei, cu un important potenţial financiar şi cu întinse proprietăţi.

Imobilul a suferit, de-a lungul acestui timp, numeroase modificări arhitectonice.

În 2005, familia norvegiană Kallesten a cumpărat imobilul, devenit între timp aproape ruină, și a început procesul de reabilitare și restaurare, alături de arhitectul Dorin Bucur.

Deși imobilul nu este introdus în patrimoniul cultural al României, consolidarea și restaurarea lui au fost realizate cu atenția refacerii unui monument istoric.

Au fost realizate fundații noi subzidite sub cele vechi, a fost schimbat acoperișul, toate ferestrele au fost schimbate iar fațadele au fost refăcute. La etajele superioare există elemente decorative în stil neoromânesc. Balcoanele specifice, ce se deschid în patru zări, au fost și ele atent renovate.

Subsolul a fost bine consolidat iar aici există o gură de tunel care, în timpul ultimului război mondial, era folosit pentru o deplasare rapidă şi sigură spre cheiurile portului. Plafoanele sunt întărite, structura de rezistență având în arsenal bucăți de șine din fosta cale ferată, construită de britanici, la 1860-1864, ce trecea chiar prin fața casei, pe fosta stradă a Pescarilor.

Andreea Pavel

1 COMENTARIU

  1. Cu incapatanatia si dragostea lor pentru istoria veche a Constantei, familia Kallesten, datorita secularului ruinei, a reusit, incet-incet, sa o scoata din ruina in care se afla si sa o readuca la viata. Aceasta cladire, de cand a devenit Casa Damadian, gazduieste si acum oameni dragi si este o figura simbolica a istoriei si culturii Constantei.

Lasă un răspuns