Andrei Caramitru : Mecanismul prăbușirii Rusiei

0
829

In primul rând – efectele sanctiunilor.

  • Pe termen scurt : PIB-ul (nominal in ruble) va scădea cu 15-22% anul asta (estimări IIF/S&P). Rubla deja a scăzut cu 50%. Adica economia totala – in dolari sau EUR – va scădea la cel puțin jumătate, posibil la o treime. Undeva la nivelul anilor 90. Ceva inimaginabil.

  • Pe termen mediu : Europa va cumpara mult mai puțin gaz si petrol de la ei – va merge spre zero pana in 2024-25. Încă un șoc inimaginabil. Probabil vor încerca sa vândă o parte din surplus in alte țări, dar in nici un caz tot, deci Încă o scădere de vreo 20%.
  • Pe termen lung – UE si China (marii consumatori de petrol si gaze) se muta pe energie verde.

Deci nu vor mai avea unde sa vândă DELOC. Economia lor e toată bazată pe petrol si gaze. Oamenii nu mai știu sa facă agricultura de subzistenta ca pe vremuri când erau crize. Atunci va fi nevoie de o soluție.

Deci – net net – vorbim de un colaps total, pe care NU au cum sa îl oprească.
Va fi revoluție in Moscova? Cel mai probabil nu (rușii nu gândesc ca noi, sunt imperialiști si îl venerează pe Putin). Va fi schimbat Putin? Posibil – dar e degeaba, oricine ar veni acum va gândi si acționa la fel (e strategia si mentalitatea lor dintotdeauna ce fac acum).

Si atunci – mecanismul de colaps va fi așa (analiza vine de la Kamil Galeev, unul dintre cei mai buni experți pe Rusia):
– in primul rând – este deja si va fi si mai multă penurie. Nu doar de alimente (vedem deja imagini cu ruși care se bat efectiv pe zahăr). Fabricile nu vor putea funcționa fără tehnologie vestica, avioanele, trenurile, totul va ajunge in paragina. Va creste specula, bișnițarii, mafioții. Ca in anii 80 la noi.

  • Rușii simpli vor da vina pe cineva. NU pe Putin (el e sacru). Pe occident in primul rând – dar după vor începe sa înjure pe guvernatorii fiecărei regiuni, ca nu organizează lucrurile bine. Guvernatorii vor deveni foarte vulnerabili (ei sunt văzuți ca un fel de prim ministru al locului).

  • Guvernatorii vor încerca orice sa pacifice regiunile lor. Așa ca vor stoca alimente, bani, orice, nu le vor mai trimite in alte părți din Rusia si in nici un caz la Moscova. Vor face deal-uri singuri ca sa poată sa se susțină (Moscova nu va avea bani, nu va avea cum sa ii ajute)
  • In momentul ăla – tot sistemul se prăbușește, devine complet nefunctional. Moscova va încerca sa intervină însă nu va avea cum (problema e economică nu de represiune a unor revolte politice).
  • Kgb-ul, care nu poate face decât destabilizare, propaganda, represiune si sa extragă bani, nu va mai avea mare putere. Guvernatorii, speculanții si mafiotii (unii din ei din KGB) vor avea puterea, nu ideologii de la centru. Fix ca la noi in anii 90.
  • Guvernatorii locali, bișnițarii si mafiotii se vor gândi – la un moment dat – ca singura soluție e sa fie mai independenti ca sa acceseze bani si investiții din afară. Si sa scape de sancțiuni. Populația ii va susține. Occidentul va fi fericit – oportunități iar de afaceri !
  • Si uite așa Federația Rusa super-centralizată va deveni un spațiu comun economic si atât, cu un centru slab si nerelevant. Centrul fiind slab – si KGB-ul si armata devin slabe.
    Si uite așa – pana in maxim 2030, Rusia in forma actuala va dispărea. Va exista ceva care se va chema “Federația Rusa” însă oamenii cu putere vor fi guvernatorul St Petersburg sau al Rostov-ului, nu țarul. Rusia revine la forma de organizare inițială – un fel de principate cu baroni locali, care se mai cearta se mai împacă, dar fără un centru super puternic. Si e bine așa.

PS: acum sper ca înțelegeți de ce Ucraina se lupta. Pentru ca știe toate astea (sunt mult mai aproape de Rusia, ii înțeleg foarte bine) si înțeleg că, oricum va fi, Rusia va colapsa deci ei vor fi liberi. Si își dau seama ca e o lupta de durata (fix cum a spus si Biden la Varșovia). Însă finalul poveștii e deja clar, si nu îl mai poate schimba nimeni.

Andrei Caramitru

Lasă un răspuns