Au invadat strazile Suediei, cersesc si sunt considerati „ambasadorii Romaniei”. „Oamenii se intreaba ce face tara voastra”
Cersetorii care au invadat Suedia, multi dintre ei veniti din tara noastra, sunt responsabilitatea statului roman, sustine producatoarea documentarului „Ne numim cersetori”.Grecoaica nascuta in Romania, tanara cauta acum solutii, impreuna cu echipa ei, si vrea sa ii integreze in societate pe tiganii care traiesc din cersit pe strazile Suediei. Dar fenomenul e complicat si ce rezolvi intr-o comunitate mica nu are efect pe plan general, spune ea.
Alexandra, producatoarea documentarului „Ne numim cersetori”, a devenit interesata de situatia rromilor cand si-a dat seama ca din ce in ce mai multi pleaca din Romania, invadeaza orasele Suediei si incep sa intinda mana pe strazi.Alexandra Pascalidou, producatoarea documentarului: „Oamenii se intreaba „ce face Romania?”. Problema e ca acesti oameni, aproape 4.000, care cersesc pe strazile Suediei, sunt practic ambasadorii Romaniei.”
Cetatenii de rand s-au hotarat sa ia singuri atitudine, in masura in care pot. Lui Siinto i s-a facut mila de cersetorii romi, asa ca a primit cativa in curtea sa, fara sa le ceara nimic in schimb.
Siinto: „Nu primesc niciun fel de suport financiar. Biserica ne mai ajuta si am auzit un zvon cum ca ar fi ceva organizatii care intentioneaza sa contribuie cu bani, dar inca nu am primit nimic. M-am gandit sa ajut pana in momentul in care va exista o varianta mai buna pentru ei.”Suedez: „Daca ajut un cersetor, poate mai vin o suta. Nu stim cum sa procedam, dar, in acelasi timp, vrem sa ajutam.”
Producatoarea reportajelor a venit si in Romania, ca sa vada cum traiesc personajele ei. Si ea s-a nascut in Romania, dar cand a implinit un an, parintii ei, greci de origine, au decis sa se intoarca in tara natala. Cand a sosit timpul sa mearga la facultate, Alexandra a plecat la studii in Suedia. Si a ramas acolo. Acum are 45 de ani, dar n-a uitat de tara in care a venit pe lume.
sursa : ProTV