Chinezii au cumpărat Saab. Constructorul suedez revine pe piaţă în 2014

0
3047

Update! Un consorţiu controlat de chinezi a încheiat o înţelegere pentru a cumpăra ce a mai rămas din producătorul suedez falimentar Saab. Compania revine pe piaţă din 2014 cu maşini electrice. update 14 iunie:
Primele vehicule create de Saab sub noul proprietar vor fi electrice, bazate pe modelul Saab 9-3. Maşinile electrice vor fi puse în vânzare la începutul anului 2014, a anunţat noul proprietar al constructorului, National Electric Vehicle Sweden AB şi producătorul suedez de automobile, într-un comunicat de presă comun.

Cele două părţi s-au înţeles să nu divulge preţul tranzacţiei.

Saab nu a mai construit maşini din martie 2011, când producţia a fost oprită ca urmare a lipsei fondurilor. Compania a intrat în faliment în decembrie 2012.

Saab 9-3 ePower (foto) a fost prezentat la Paris Motor Show din 2010 sub formă de prototip electric.

text original 7 iunie:
National Electric Vehicle Sweden (NEVS) va plăti între 1,5 şi 1,8 miliarde de coroane (210-250 milioane de dolari) pentru Saab, excluzând compania de piese de schimb Saab Parts, conform unor ştiri venite din Suedia.

NEVS nu a confirmat aceste informaţii. „Pot doar să vă spun că am licitat pentru Saab”, a declarat pentru Automotive News Europe purtătorul de cuvânt al companiei, Mikael Ostlund.

Administratorul ce se ocupă de falimentul Saab, Hans Bergqvist nu a fost disponibil pentru comentarii.

Conform propriului site, compania NEVS este deţinută în proporţie de 51% de National Modern Energy Holdings cu sediul în Hong-Kong, ce se concentrează pe producţia de energie din surse alternative în China. Restul de 49% este deţinut de Sun Investment, o companie japoneză ce sprijină întreprinderile cu energie alternativă.

NEVS a fost creată în aprilie, „doar cu scopul de a cumpăra bunurile Saab”, conform companiei, al cărui preşedinte este Karl-Erling Trogen, un fost director la Volvo Trucks.

NEVS nu vorbeşte despre planurile sale pentru Saab, refuzând să spună dacă are de gând să producă doar maşini electrice la uzina Trollhatten, Suedia.

Saab a cerut falimentul în decembrie, după ce a rămas fără bani în nenumăratele încercări de a-şi îndeplini ţintele de vânzări. General Motors a vândut compania în februarie 2010 către producătorul de maşini sport Spyker.

http://www.informatiiauto.ro/chinezii-au-cumparat-saab-constructorul-suedez-revine-pe-piata-in-2014-sid10048.html

 

Lasă un răspuns