COMUNICAT: Culori şi cuvinte – ICR Stockholm vă invită la o întâlnire cu pictura şi poezia lui Constanţiu Mara

0
2739


În încheierea expoziţiei Retrospective / Prospective a artiştilor Constanţiu Mara şi John Mara, ICR Stockholm organizează marţi, 11 decembrie, o seară în care pictura şi poezia se întâlnesc, ca expresii ale aceleiaşi trăiri artistice. Va fi lansat volumul Anteckningar från Italien („Însemnări din Italia”) de Constanţiu Mara, ce cuprinde poezii şi desene ale artistului. Poeziile au fost traduse din italiană în suedeză de Sören Johanson.

Mario Nati, director al Institutului Italian din Stockholm în perioada 1982 – 1989, scrie în prefaţa ediţiei italiene a cărţii: „Un pictor este la urma urmei poet, şi invers. Mijloacele de exprimare sunt însă atât de diferite, încât cel care stăpâneşte paleta de culori rar se aventurează pe terenul dificil al artei versului. Dar, ca un adevărat suflet artistic, Constanţiu Mara nu se lasă doborât de asemenea piedici, ci se exprimă aşa cum îi dictează natura lui interioară. Aceasta rezultă într-o poezie care se aseamănă picturii sale; astfel, celui care i-a citit versurile şi i-a văzut picturile, desenele, frescele, nu-i pot scăpa anumite culori, jocuri de lumini sau trăsături de penel ce se regăsesc în arta sa.”

Expoziţia Retrospective / Prospective poate fi vizitată la ICR Stockholm până pe 14 decembrie.

Persoană de contact: Simona Buzatu, coordonator de proiecte la ICR Stockholm, tel +46 8 20 76 06 / simona.buzatu@rkis.se

 

Lasă un răspuns