CORESPONDENŢĂ DIN SUEDIA. Bok &Bibliotek

0
2648


Rolul de personaj principal al ediției 2013 pe care îl va deține România la Tîrgul de Carte de la Göteborg este anunțat cu litere mari în comunicatele de presă transmise de către organizatorii Göteborg Book Fair: „Romania in Focus“.

Deși se va desfășura abia peste vreo două luni și jumătate, în intervalul 26-29 septembrie, Bok&Bibliotek este deja subiect în media scandinavă și de afișaj promoțional. Unul dintre ele, chiar la intrarea în Gothia Towers, hotelul cu două turnuri avînd 23, respectiv 27 de etaje, și altul într-un hotel aflat în construc­ție, din care se face accesul spre Svenska Mässan, generosul spațiu expozițional modular, versatil în dispunere, locul în care cartea și scriitorul vor fi sărbătorițiși în această toamnă cu mare fast.

Este aproape 11 noaptea, afară este lumină și lumea forfotește în parcul de distracții Liseberg, aflat în imediata vecinătate a hotelului. Am trecut și eu prin el, poposind fie ca spectator la un concert de jazz, la Teatrul de Vară din incintă, fie pe ringul de dans, acolo unde perechi alcătuite ad-hoc, între 20 şi 80 de ani, dansează un stil pe care l-aș numi abbesc – inflexiuni pe ritmuri slow din muzica anilor ’70.

Întoarsă în hotel, am urcat la etajul 23 al Turnului de Vest, pentru a privi orașul pînă departe, în port, avînd ca punct de reper clădirea sofisticată a Operei, inaugurată în 1994, cu un an înainte ca Suedia să devină membră a Comunității Europene. Îmi întorc privirea din depărtare în proximitatea din care fac pozele. În jurul meu miroase a fructe de mare. Mă aflu în Heaven, unul dintre restaurantele hotelului. Un fel de Turn Babel, în care se aud crîmpeie din foarte multe familii lingvistice. Chipurile și gesturile pot fi descrise ca un amestec de relaxare, bucurie de a socializa, comuniune, împărțire a ceva prestabilit, cumpătare, evaluare și adecvare, ceva din conținutul semantic al complicatului și intraductibilului cuvînt suedez lagom, pronunțat cu un a rotunjit spre o, după cum m-a corectat Henrik Jacobson, partenerul meu de flight în partida de golf de acum două zile.

CORESPONDENŢĂ DIN SUEDIA. Bok &Bibliotek

Lasă un răspuns