Dezbatere despre fascismul românesc la ICR Stockholm

0
3089

Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează miercuri 22 mai ora 19.00, la sediul său, o dezbatere pe tema fascismului din România, din punct de vedere istoric şi literar. Evenimentul marchează împlinirea, în această primăvară, a 80 de ani de la incendierea publică a 25 000 de volume de către Partidul Naţionalist din Germania, precum şi apariţia în Suedia a lucrării Älskade fascism („Fascism iubit”) a istoricului şi scriitorului suedez Henrik Arnstad, lucrare care cuprinde şi un capitol dedicat mişcării legionare din România interbelică. Alături de autorul cărţii va participa la discuţie istoricul român Adrian Cioflâncă, care va prezenta, printre altele, cele mai recente descoperiri despre implicarea României în Holocaust.

 Adrian Cioflâncă este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” şi lector asociat la Universitatea „Al. I. Cuza”, la masteratele de „Istoria comunismului” şi „Istoria evreilor”. Cioflâncă a  participat activ la trei iniţiative ale statului român, cu o triplă dimensiune – academică, reparatorie şi memorială: a fost membru în Comisia Wiesel, expert în Comisia Tismăneanu şi a reprezentat România ca expert în The Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research. Totodată, este coautor al Rapoartelor Finale redactate de cele două comisii. În prezent Adrian Cioflâncă este membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.
 
Cartea Älskade fascism („Fascism iubit”) este cea de-a treia carte a istoricului şi jurnalistului Henrik Arnstad. În 2006 Arnstad a devenit cunoscut cu Spelaren Christian Günther („Jucătorul Christian Günther”), o biografie a ministrului de externe suedez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 2009 a publicat Skyldig till skuld („Vinovat de vinovăţie”), o prezentare comparativă a felului în care fostele puteri ale Axei au abordat istoria recentă. În paralel, Henrik Arnstad publică regulat articole istorice în paginile culturale ale marilor ziare suedeze, în special Dagens Nyheter. Cartea Älskade fascism („Fascism iubit”) este structurată pe zece secţiuni tematice care tratează, pe lângă mişcarea fascistă din România, apariţia fascismului, drumul acestuia către putere şi relaţia cu mişcarea tradiţională de dreapta, rasismul şi Holocaustul, mişcările fasciste de astăzi ş. a.

Persoană de contact: Dan Shafran, Director ICR Stockholm dan.shafran@rkis.se / 0046 (0)736 426 363.

Lasă un răspuns