Coronavirusul a omorât până acum aproape 6.000 de oameni în Suedia, înregistrându-se în total peste 51.000 de decese în prima jumătate a anului. Ultimul record a fost înregistrat în 1869, când au murit aproximativ 55.000 de persoane.
Spre deosebire de majoritatea ţărilor Europene, Suedia a decis să ţină deschise business-urile şi majoritatea şcolilor şi, în loc să impună o serie de restricţii de circulaţie, autorităţile s-au bazat pe spiritul civic al cetăţenilor şi nu au recomandat folosirea măştilor faciale. Unul dintre argumentele autorităţilor a fost reprezentat de posibilitatea atingerii „imunităţii de turmă”.
Per capita, Suedia a suferit mult mai mult faţă de celelalte ţări nordice, însă nu a suferit declinul unor state precum Belgia, Spania şi Marea Britanie.
„Nu credem că vom vedea un al doilea val, în sensul clasic al cuvântului, precum în timpul pandemiilor de gripă. Această boală pare să funcţioneze diferit. Transmiterea este neregulată, crescând astfel probabilitatea apariţiei unor focare de-a lungul Europei în timpul toamnei”, a declarat Anders Tegnell, principalul expert epidemiologic al Suediei.