Exemplul Skansen – De ce Suedia se mandreste cu cel mai cunoscut muzeu al satului

0
3273

Muzeul satului trebuie sa fie un loc mort si plin de casute inchise? NU!, raspund hotarat suedezii si ii puteti crede pe cuvant, fiindca pe o insula din Stockholm exista de mai bine de un secol cel mai cunoscut muzeu al civilizatiei rurale. Skansen se numeste, iar cuvantul a ajuns sa semnifice in multe limbi ale pamantului "muzeu in aer liber". Intra in articol pentru a citi cum dau nordicii viata unor casute relativ modeste, cum au recreat cu migala peisaje satesti si cum au reusit sa le faca atractive.
Skansen a ajuns sa insemne in mai multe limbi, inclusiv engleza, maghiara si poloneza, "muzeu in aer liber", iar asta spune multe despre cat de influent a fost si este locul care poarta numele Skansen, un muzeu in aer liber de pe insula Djurgarden, in capitala Suediei.Cum e sa-l vizitezi? E surprinzator ca la un celebru muzeu al satului sa dai imediat dupa intrare de o scara rulanta lunga si rapida si apoi de panouri luminoase ce te duc cu gandul mai degraba la metrou, nu la un loc rustic. Ei bine, e doar o impresie, la Skansem modernitatea "pudreaza" vechiul intr-un mod superb pentru, a-i da o si mai mare savoare.

Pe panourile luminoase scrie la ce ora sunt hranite animalele, fiindca Skansen are si gradina zoologica in care stau confortabil mai ales specii nordice in ingradituri pline de verdeata.

Exemplul Skansen – De ce Suedia se mandreste cu cel mai cunoscut muzeu al satului

Lasă un răspuns