Gazeta Danemarcei (30.07 – 06.08) Episodul 29 Anul 3

2
785

 

Politică daneză HQ / Propuneri și idei legislative

Guvernul dorește să interzică arderea cărților religioase în spațiile publice: Arderile Coranului în fața diferitelor ambasade din țările islamice în Copenhaga au declanșat un incident internațional. Diplomația daneză trebuie să lucreze foarte mult pentru a restabili legăturile diplomatice cu cele 57 de țări musulmane. Primul pas va fi reintroducerea parțială a „Legii privind blasfemia”, care va face ilegală arderea cărților religioase în fața ambasadelor.

  • După cum afirmă Ministrul de Externe al Danemarcei, momentul și intensitatea arderilor sunt ciudate. Suntem pe timp de război și există o cursă pentru influență în jurul lumii. Africa, lumea musulmană și America Latină nu au ales o parte clară.
  • Ministrul de Externe afirmă, de asemenea, că în timp ce sărbătorim libertatea de exprimare în Danemarca, trebuie să fim conștienți de modul în care această libertate îi poate afecta pe ceilalți. Arderea cărților religioase diferite în fața ambasadelor unde acea religie este oficială nu înseamnă decât batjocură.
  • Paradoxal, actualul ministru de externe, Lars Løkke Rasmussen, a fost cel care a făcut posibilă această situație prin eliminarea „Legii privind blasfemia” în 2017 (când era prim-ministru).

Sunt 7 partide de opoziție împotriva interzicerii arderii cărților religioase: 5 foste „partide albastre” (Alianța Liberală, Conservatorii și cele trei partide de extremă dreapta DF, DD, NB) și 2 foste „partide roșii” (Socialiștii SF și Coaliția Roșu-Verde Enhedslisten), care au un total de 72 de locuri în Parlamentul Danez (insuficiente pentru a opri legea), au făcut o declarație comună că sunt împotriva interzicerii arderii cărților religioase.

 

mai mult la :

Gazeta Danemarcei (30.07 – 06.08) Episodul 29 Anul 3

2 COMENTARII

  1. Ministrul de Externe a luat un pas corect si major inainte prin introducerea propunerii legislatiei anti-blasfemie. Aceasta arata ca Danemarca se preocupa de soarta persoanelor a caror religie este inconjurata de prezumptii negative. Arderile cartilor religioase in public pentru a face proteste creste tensiunea si poate provoca conflict si discordie in randul atat comunitatilor musulmane, cat si in restul populatiei. Ca rezultat, interzicerea arderii cartilor religioase este o masura necesara si o dovada a societatii daneze ce promoveaza toleranta si unitatea.

  2. In conditiile in care libertatea de exprimare este la baza oricarei democratii, intelegem opozitia impotriva interzicerii arderii cartilor religioase. Cu toate acestea, ar trebui luate in considerare consecintele negative ale gesturilor de ranjire si batjocura atat la nivel intern, cat si extern. In acest context, cred ca propunerea Guvernului Danemarcei pentru a interzice arderile Coranului este o masura prudenta si in favoarea relatiilor diplomatice constructive.

Lasă un răspuns