Avocatul lui Gregorian Bivolaru a depus vineri, la ICCJ, o serie de documente privind localizarea clientului sau, dar si o cerere a acestuia de a fi audiat prin comisie rogatorie, in Suedia, unde este "azilant politic" pe motiv ca in Romania i-ar fi incalcate drepturi civile si procesuale, relateaza Mediafax.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a reluat, vineri, judecarea procesului in care liderul Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA) a fost achitat pentru perversiune sexuala, act sexual cu un minor si trafic de minori.
La acest termen al procesului, avocatul coinculpatei Maria Mirona Farcasi a cerut instantei supreme audierea acesteia in sedinta secreta. Instanta a admis aceasta cerere si a procedat la audierea acesteia.
Tot la termenul de vineri, avocatul lui Bivolaru le-a cerut judecatorilor sa admita o cerere a clientului sau prin care acesta solicita audierea sa prin comisie rogatorie internationala. Avocatul a motivat ca Bivolaru s-ar teme ca in Romania ar putea sa nu ii fie respectate drepturi civile si procesuale, motiv pentru care, de altfel, a si cerut azil politic in Suedia.
Avocatul lui Bivolaru a depus la dosar o serie de documente ce atesta localizarea acestuia. In acest context, presedintele completului de judecata, judecatorul Ionut Matei, l-a intrebat pe avocat de ce nu exista la dosar, pana la acest moment, un document clar din care sa reiasa calitatea de azilant politic al lui Bivolaru.
Totodata, judecatorul l-a intrebat pe avocatul lui Bivolaru care este motivul concret pentru care acesta nu vrea sa revina in tara, pentru a sustine declaratia in fata instantei supreme: "De ce nu vrea sa vina inculpatul? Din cauza calitatii de azilant politic sau din cauza ca ii este frica sa nu fie arestat?".
Avocatul a reiterat faptul ca lui Bivolaru ii este teama ca i-ar putea fi incalcate drepturi civile si procesuale.
La final, sedintei instanta a stabilit ca la termenul din 3 septembrie sa fie audiati alti cinci martori, anuntand totodata ca pronuntarea privind cererea de audiere a lui Bivolaru va fi data ulterior.
La termenul din 7 iunie, doi judecatori din completul ICCJ ce rejudeca dosarul lui Bivolaru au fost recuzati de avocatii acestuia, pe motiv ca s-ar fi antepronuntat in acest caz.
Instanta suprema a decis, in 12 aprilie, sa retina spre rejudecare dosarul in care Gregorian Bivolaru a fost achitat pentru perversiune sexuala, act sexual cu un minor si trafic de minori, admitand astfel recursul procurorilor si desfiintand deciziile anterioare ale instantelor.
Decizia de casare a deciziilor anterioare si de retinere a cazului pentru rejudecare a fost luata dupa mai multe amanari de pronuntare.
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) vor readministra dupa caz, partial sau integral, probele din acest dosar, urmand sa ia, la final, o decizie definitiva.
Tribunalul Sibiu si apoi Curtea de Apel Alba Iulia au decis achitarea liderului MISA, pentru o parte din infractiunile pentru care a fost judecat, respectiv perversiune sexuala in forma continuata, doua infractiuni de act sexual cu un minor in forma continuata si doua infractiuni de trafic de minori. Decizia Curtii de Apel a fost contestata la ICCJ.
Instantele au dispus, totodata, incetarea procesului penal pentru alte infractiuni, respectiv coruptie sexuala, act sexual cu un minor, ambele in forma continuata, si trecerea frauduloasa a frontierei Romaniei, "ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale".
In acest dosar au mai fost judecate doua persoane, Farkas Ferenc Zsolt si Farcasi Maria Mirona, iar in cazul acestora instanta a decis incetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale pentru tentativa la infractiunea de trafic de migranti si infractiuni de coruptie in forma continuata.
Gregorian Bivolaru este judecat pentru trafic de persoane si pentru alte sapte infractiuni si intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Cluj.
Pana de curand, despre Bivolaru se stia ca s-ar afla in Suedia, unde a primit azil politic.
La 25 mai, insa, reprezentantii Inspectoratului General al Politie Romane (IGPR) au declarat ca liderul MISA nu se mai afla in Suedia.
"Exista informatii ca Gregorian Bivolaru se afla pe teritoriul altei tari. Situatia operativa nu permite dezvaluirea locatiei unde se afla acesta", a spus purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Raluca Seucan.
Gregorian Bivolaru a fost arestat in aprilie 2005, in Suedia, insa in luna noiembrie a aceluiasi an, autoritatilor romane li s-a respins cererea de extradare a acestuia, a precizat Seucan.
Gregorian Bivolaru cere ICCJ audierea sa in Suedia, prin comisie rogatorie