Suedia este una din primele ţări care au introdus dobânzi negative, iar costul mic al creditului a umflat o bulă imobiliară despre care analiştii spun că este periculoasă pentru economie şi consum. Până acum, durata creditelor imobiliare era nelimitată, în multe cazuri moştenitorii fiind cei care plăteau ultima rată băncii. Însă regulile se schimbă, iar băncile spun că va creşte preţul creditului, scrie Le Figaro. Parlamentul suedez a adoptat o lege care limitează la 105 ani durata teoretică a împrumuturilor imobiliare pentru frânarea creşterii preţurilor locuinţelor şi a îndatorării. Autoritatea de reglementare din sectorul financiar a calculat în 2013 că durata medie teoretică a unui credit imobiliar, dacă avea una, era de 140 de ani.
Pe măsură ce preţurile au crescut, băncile au fost nevoie să prelungească termenul de rambursare. Doar în trimestrul IV al anului trecut preţurile proprietăţilor imobiliare au sărit cu 11%. Autorităţile estimează că 32% dintre proprietarii de locuinţe aveau credite mai mari de 75% din valoarea proprietăţii în 2013, nivel ridicat în raport cu cotele din OCDE. Raportul preţuri/venituri este cu 32% peste media pe 20 de ani. Îngrijorător este că o bună parte din creditele contractate în 2014 (30%) permiteau doar rambursarea dobânzilor, nu şi a principalului. Ideea introducerii unei durate maxime a fost lansată de guvernul de centru dreapta în ultimele luni de mandat în 2014, apoi reluată de succesorul de stânga. „Este important să avem o cultură puternică a plăţii datoriei”, a afirmat Fredrik Olovsson, preşedintele Comisiei de finanţe şi deputat social-democrat.
mai mult la : http://www.zf.ro/business-international/in-suedia-creditele-pentru-locuinte-nu-mai-pot-depasi-105-ani-15164603