Discuţii de colaborare între Suedia şi Ocna Mureş

0
2699

Excelenţa Sa doamna Răduţa Matache, Ambasador al României în Regatul Suediei

La începutul lunii septembrie a acestui an a sosit în oraşul Ocna Mureş o delegaţie condusă de Excelenţa Sa doamna Răduţa Matache, Ambasador al României în Regatul Suediei pentru a participa, împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, domnul Adrian Cucui, şi cu domnul Sorin Bumb, administratorul public al judeţului Alba, la o întâlnire la Casa de Cultură a oraşului Ocna Mureş.

Scopul principal al acestei întâlniri a fost iniţierea unei colaborări între oraşul Ocna Mureş şi oraşul Sölvesborg din regiunea Blekinge. În cadrul întâlnirii au fost discutate posibilităţile concrete de colaborate între cele două regiuni şi oraşe, fiind scoase în evidenţă posibilităţile de schimburi culturale între Suedia şi judeţul Alba prin diferite activităţi specifice: festivaluri care să promoveze valorile locale, expoziţii de carte şi artă, precum şi promovarea brandurilor regionale prin acţiuni de prezentare şi popularizare.

Un alt subiect discutat a fost posibilitatea unei colaborări în plan social, cu aplicaţie specifică pe oraşul Ocna Mureş, privind problemele pensionarilor, a celor defavorizaţi, a şomerilor şi a persoanelor cu venit mic, autorităţile locale urmând a prezenta separat fiecare dintre aceste situaţii pentru a găsi soluţii axate pe exemplul sistemului de asigurări sociale din Suedia.

Un subiect intens dezbătut la întâlnire a fost situaţia economică a oraşului după dispariţia combinatului de produse clorosodice UPSOM şi a Băilor Sărate, o prioritate evidentă a administraţiei locale fiind crearea de noi locuri de muncă. Aşadar, se va urmări atragerea de agenţi economici mai mici şi cu activităţi în domenii diferite, pentru a evita reprezentarea economică monoindustrială a oraşului aşa cum a fost ea până acum. Totodată, cei prezenţi la discuţii au fost de acord că realizarea unui complex balnear reprezintă prioritate de grad zero pentru Ocna Mureş, o astfel de investiţie rezolvând foarte multe dintre problemele actuale ale oraşului: asistenţă socială, asistenţă medicală, locuri de muncă.

Aşadar, administraţia locală din Ocna Mureş va pregăti fiecare subiect discutat, în mod detaliat, pentru ca la întâlnirea din Suedia, ce va avea loc cu ocazia deschiderii Consulatului Onorific din Sölvesborg, de la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, să se poată discuta concret posibilităţile de colaborare cu cei interesaţi de a investi în comunitatea din oraş.

Sursa: Primăria Ocna Mureş

Discuţii de colaborare între Suedia şi Ocna Mureş

Lasă un răspuns