Institutul Cultural Român de la Stockholm. Prelegere Edward Kanterian: Comunismul și memoria sa

0
1575

hqdefault
Institutul Cultural Român de la Stockholm își continuă seria de prelegeri susținute de personalități academice cu o conferință a filosofului Edward Kanterian. Evenimentul va avea loc pe 4 noiembrie, la ora 18.30, la sediul ICR Stockholm și va trata subiectul memoriei comunismului: Ca forță geopolitică, comunismul a devenit desuet acum 25 de ani. El continuă însă să supraviețuiască în două privințe: trecutul real și viitorul posibil. Privit din prima perspectivă, el este o povară politică, socială și morală pentru societățile post-comuniste. Pe de altă parte, el continuă să fie văzut, de către unii, ca un ideal al salvării sociale, cea mai autentică și mai dezirabilă alternativă la capitalism. Aceste două atitudini, cea critic-comemorativă și cea utopică, pot părea independente una de cealaltă. Prin această prelegere voi încerca însă să arăt că ambele provin din natura complexă și îngrijorătoare a ideologiei comuniste.

Prelegerea va fi urmată de o discuție între Edward Kanterian și filosoful suedez Hans Ruin.
Edward Kanterian este lector în filosofie la Universitatea din Kent și autorul a șase volume pe teme filosofice și literare, publicate în limbile engleză, germană și română. Kanterian s-a născut în România, într-o familie de origine armeană, germană și română. Este absolvent al Universității din Leipzig și doctor în filosofie al Universității din Oxford. Domeniile de studiu și interes sunt atât filosofia analitică și continentală, cât și istoria liberalismului european, istoria ideologiilor totalitare și etica memoriei. În prezent are în pregătire o lucrare despre Kant. Este de asemenea activ ca traducător (printre altele, a tradus în limba germană Jurnalul lui Mihail Sebastian).
Hans Ruin este filosof, eseist și traducător, autorul mai multor studii de fenomenologie și existențialism. Ruin este unul dintre editorii suedezi ai scrierilor lui Friedrich Nietzsche și traducătorul în suedeză al unor lucrări de Jacques Derrida, Edmund Husserl, Martin Heidegger și Heraclit. Din 2010 conduce programul de cercetare “Timp, memorie, reprezentare”, despre conștiința transformărilor istorice, finanțat de Banca Națională a Suediei. Hans Ruin este profesor de filosofie la Universitatea Södertörn.
Persoană de contact: Eva Leonte, director adjunct ICR Stockholm – 0046 8 20 76 00 / eva.leonte@rkis.se.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.