Lupii din Suedia nu mai sunt pe cale de dispariţie şi provoacă o controversă

0
2892

Amot, Suedia – În februarie 2011, două persoane au ucis ilegal un lup pe un lac îngheţat, în centrul Suediei, după ce l-au urmărit cu snowmobilul şi l-au călcat în mod repetat, omorându-l în cele din urmă cu o bâtă improvizată. Apoi au ascuns corpul într-un spaţiu îngust şi l-au acoperit cu zăpadă. Aceasta este o ilustrare puternică a urii pe care unii oameni o au faţă de lupi, în Suedia.

Lupul este unul din animalele cele mai controversate în Suedia, în ciuda faptului că există doar 300 de exemplare într-o ţară de 9 milioane de oameni, fiind aproximativ de dimensiunea Californiei.

Dezbaterea asupra faptului dacă lupii ar trebui toleraţi sau nu, într-o ţară care are o istorie lungă în a-i ucide, este aprinsă. Aceasta este adesea descrisă ca o luptă între conservaţioniştii urbani, cărora le pasă doar de animale, şi ţărănoii fără de inimă ai ţării, care sunt gata să vâneze până şi ultima ameninţare canină.

Oficialii suedezi care se ocupă de problema prădătorilor, sunt ameninţaţi şi hărţuiţi tot timpul. Când a fost reglementată controversata vânătoare de lupi, în 2010, activiştii au mers în pădure pentru a o sabota. Dezbaterile televizate pe această temă s-au terminat în strigăte puternice.

Leif Holst, care conduce o operaţiune de turism în natură cu câini de sanie, în afara satului mic Katrineberg, la aproximativ 320 de km nord de Stockholm, a descoperit pentru prima dată urmele vânătorii hidoase împreună cu soţia sa, Gullan. Holst este şi directorul regional al unei asociaţii pentru prezervarea animalelor prădătoare suedeze.

După ce uciderea a devenit publică, lui Holst i s-a spus că uciderea unui lup în acest mod a fost un serviciu pentru comunitate; persoana a sugerat că Holst ar putea fi tratat în acelaşi mod.

"El era serios", a susţinut Holst. "Dar este singura dată când cineva mi-a spus ceva de genul asta în faţă. Cea mai mare parte dintre ei mă vorbesc doar pe la spate."

Cu toate acestea, lăsând deoparte extremiştii, discuţia în mediul rural al Suediei, unde trăiesc lupii, este mai nuanţată. Oamenii de acolo tind să adopte o abordare mai pragmatică, susţine Per Mellstrom, care trăieşte la aproximativ 10 km de Holst, în satul Amot.

Mellstrom este un membru activ al Asociaţiei Suedeze a Vânătorilor şi reprezintă interesele vânătorilor într-un organism guvernamental regional pentru problemele animalelor sălbatice.

Odată exista o populaţie considerabilă de lupi în Suedia. În 1830, înregistrările arată că suedezii vânau aproximativ 500 de animale pe an. În 1960, încă se ofereau recompense pentru uciderea lupilor. Programul a funcţionat atât de bine, încât pe la mijlocul anilor ’60, lupii au fost declaraţi oficial drept dispăruţi, în Suedia.

Un deceniu sau două mai târziu, se crede că cinci animale au ajuns în Suedia din Finlanda, iar numărul lor a început să crească.

Mellstrom spune că doar în pădurea de lângă satul lui s-au stabilit trei haite de lupi.

 

mai mult :

Lupii din Suedia nu mai sunt pe cale de dispariţie şi provoacă o ..

Lasă un răspuns