Ministrul suedez pentru integrare răspunde ofertei României de cooperare aprofundată

0
3144


În cadrul unei întrevederi a ambasadorului României în Suedia, Răduţa Matache, cu ministrul integrării, Erik Ullenhag, la 3 februarie 2014, au fost discutate probleme de pe agenda curentă a relaţiilor româno-suedeze şi chestiuni legate de mobilitatea cetăţenilor europeni în UE. Au participat reprezentanţi ai Ministerului Integrării şi şeful Secţiei Consulare a Ambasadei României, Mihai Blaj.  

Ambasadorul României s-a referit la numărul mare de cetăţeni români, cu înaltă calificare, stabiliţi în Suedia, care constituie o legătură solidă între cele două ţări. A menţionat cooperarea economică şi comercială dintre România şi Suedia, care se dezvoltă accelerat, în beneficiul reciproc. A prezentat oferta de cooperare bilaterală pentru soluţionarea problemelor legate de acei cetăţeni români aflaţi în Suedia, în situaţii dificile. A transmis invitaţia adresată ministrului Ullenhag pentru a face o vizită în România, în vederea intensificării formelor de cooperare bilaterală în problematica mobilităţii cetăţenilor europeni, inclusiv în ceea ce priveşte integrarea socială a romilor.  

Ministrul Erik Ullenhag a subliniat că Suedia s-a pronunţat constant pentru libera circulaţie a persoanelor în cadrul UE, ca principiu esenţial al Uniunii Europene. A explicat caracterul nou al problemelor cu care se confruntă autorităţi locale din Suedia, în condiţiile reapariţiei fenomenului cerşetoriei. Ministrul Ullenhag a fost interesat să cunoască atât eforturile în curs, în România, pentru integrarea minorităţii roma, în domeniile politic, social, al educaţiei şi sănătăţii, cât şi modul în care Suedia ar putea sprijini aceste eforturi.

Ministrul suedez pentru integrare răspunde ofertei României de cooperare aprofundată

Lasă un răspuns