O "comoara nationala" a Suediei, veche de 415 ani, a fost regasita la 10 ani dupa ce a fost furata

0
3036


Un atlas vechi de 415 ani, furat de la Biblioteca Regală a Suediei în urmă cu peste 10 ani, a fost regăsit în Statele Unite ale Americii şi restituit Suediei, a anunţat Gunilla Herdenberg, directoarea instituţiei, miercuri, la New York, informează AFP.

Tipărit în 1597, acest atlas realizat de cartograful belgian Cornelius van Wytfliet, denumit "Atlasul Wytfliet", a fost furat alături de alte 55 de cărţi rare, care nu au fost încă recuperate. O galerie newyorkeză, după ce l-a cumpărat de la casa Sotheby’s, la Londra, l-a scos apoi la vânzare, în iunie 2011, au explicat reprezentanţii cabinetului de avocatură Herrick, Feinstein, angajat de conducerea bibliotecii suedeze cu scopul de a recupera atlasul.

Volumul se afla în posesia Bibliotecii Regale a Suediei de peste 300 de ani în momentul în care a fost furat.

"Nu am putea fi mai fericiţi decât acum, când această comoară naţională se va întoarce în sfârşit la ea acasă", a declarat Gunilla Herdenberg, mulţumind tuturor persoanelor care au făcut posibilă reîntoarcerea în Suedia a acestui atlas, consacrat în întregime Americii de Sud şi Americii de Nord şi care conţine prima hartă a statului California.

Cele 56 de lucrări au fost furate între 1995 şi 2004 de directorul departamentului de manuscrise de la Biblioteca Regală a Suediei, Arius Burius. Acesta s-a sinucis în 2004, după ce şi-a mărturisit fapta, afirmă reprezentanţii cabinetului de avocatură.

mai mult :

O "comoara nationala" a Suediei, veche de 415 ani, a fost regasita la 10 ani dupa ce a fost furata

Lasă un răspuns