Omagiu Maria Tănase – Concert cu Maria Răducanu și Krister Jonsson în deschiderea Festivalului de film românesc organizat de ICR Stockholm

0
2342

Omagiu Maria Tănase – Concert cu Maria Răducanu și Krister Jonsson în deschiderea Festivalului de film românesc organizat de ICR Stockholm

În deschiderea celei de-a 7-a ediții a Zilelor Filmului Românesc, ICR Stockholm organizează un concert omagial Maria Tănase, cu participarea Mariei Răducanu şi a lui Krister Jonsson.
Maria Răducanu și Krister Jonsson au mai concertat în capitala Suediei în 2007 și 2009, tot la invitația ICR Stockholm, prima dată la clubul Fasching, în cadrul Zilelor Jazzului Românesc, iar a doua oară la Konserthuset, casa de concerte a orașului Stockholm, cu ocazia Zilei Naționale a României, bucurându-se de o primire foarte favorabilă atât din partea publicului, cât şi a presei suedeze.
Concertul din 13 iunie, de la teatrul Södra, marchează împlinirea a 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase și va cuprinde prelucrări jazzistice dupa repertoriul acesteia.
Partener al ICR Stockholm încă din 2007, teatrul Södra este una dintre cele mai vechi scene suedeze și totodată o locație binecunoscută pentru concerte de world music.       

Maria RĂDUCANU este una dintre cele mai importante şi originale voci ale jazzului românesc. Repertoriul ei cuprinde prelucrări jazzistice după cântece populare româneşti, dar şi după folclorul balcanic, rusesc sau portughez. Ea are la activ 8 apariţii discografice sub nume propriu, unde beneficiază de acompaniatori reputaţi din jazzul autohton şi internațional. Unul dintre aceste albume, Pure Music (2008), este realizat în colaborare cu ghitaristul suedez Krister Jonsson.

Krister JONSSON, ghitarist şi compozitor de jazz şi muzică improvizată, este unul dintre cei mai respectaţi şi solicitaţi muzicieni din generaţia de astăzi din Scandinavia. A avut colaborări (concretizate în ample discografii şi turnee în toată lumea) cu nume de prim-rang, precum Marilyn Mazur, Fredrik Lundin, Cennet Jonsson, Rigmor Gustafsson, Jim Black, Audun Kleive, Peter Danemo, Linda Pettersson-Bratt etc.

Lasă un răspuns