Romania a ofensat stupid Suedia, ignorand invitatia de a fi reprezentata la exercitiile militare Gripen

0
2779


La 75 de ani de la înfiinţarea Saab, compania suedeză şi guvernul de la Stockholm au organizat, zilele acestea, exerciţii militare aeriene la baza Ronneby, în Sud-Estul ţării scandinave. La evenimentul la care au participat escadrile ale tuturor ţărilor care deţin avioane Gripen (Suedia, Cehia, Ungaria şi Africa de Sud) au fost invitaţi reprezentanţi din toate ţările care au diverse interse în programul Gripen, inclusiv România. Invitaţii oficiale scrise au fost trimise la ambasade şi la cartierele generale ale Forţelor Aeriene din ţările respective.
La eveniment au participat 17 ataşaţi militari, din tot atâtea ţări invitate, a declarat Gabor Nagy, comandantul bazei Ronneby.”Am aflat cu mirare că nu a venit nimeni din partea României. Nici nu ni s-a răspuns în vreun fel la invitaţii, care au fost trimise cu o lună înainte de exerciţiile aeriene de aici”, ne-a declarat  Jerry Lindbergh, directorul Programului Gripen pentru România, din partea Agenţiei pentru Exporturi Militare a Suediei.
Oficialul suedez precizează că, deşi evident şi-ar dori ca România să aleagă Gripen pentru înnoirea flotei sale de avioane de luptă multirol, nu ar fi dezamăgit, dacă opţiunea ţării noastre ar fi alta, însă în urma unui proces transparent. ”Noi ştim că oferta noastră este cea mai bună din punct de vedere al raportului calitate/preţ, dar ştim că sunt multe elemente care trebuie considerate în cazul unei asemenea decizii. Ar fi de dorit, totuşi, ca nu doar un singur element să conteze”, a spus Lindbergh, cu referire la orientarea pro-americană a politicii externe a României.

Revenim cu amănunte

… 
Romania a ofensat stupid Suedia, ignorand invitatia de a fi reprezentata la exercitiile militare Gripen

Lasă un răspuns