În anii de dinaintea căderii Zidului Berlinului, numeroși deținuți politici din fosta Germanie de Est comunistă au fost folosiți în procesul de fabricare a produselor de mobilier de către gigantul suedez Ikea. Aceste acuzații de natură politică sunt aduse celui mari mare vânzător cu amănuntul de mobilier din lume în cadrul unui documentar realizat de postul național de televiziune suedez, potrivit The Independent.
Acuzațiile lansate în cadrul documentarului realizat de SVT vizează gigantul suedez Ikea, se referă la o potențială colaborare descoperită de investigatori a companiei cu poliția secretă est-germană STASI. Documentarul urmează să fie difuzat pentru prima dată în această seară și prezintă probe ale implicării directe a deținuților politici din fosta Republică Democratică Germania în procesul de fabricație dintre anii ’70 și ’80.
Reprezentanții Ikea și-au exprimat nedumerirea în legătură cu acuzațiile formulate și au anunțat demararea propriilor investigații, considerând inacceptabilă folosirea deținuților politici în cadrul unei munci forțate.
“Noi luăm această problemă foarte în serios”, a declarat purtătoarea de cuvânt Jeanette Skjelmose.”Până acum nu există indicii că noi am fi cerut deţinuţi care să fie folosiţi în cursul procesului de fabricaţie sau că am fi ştiut despre acest lucru”, a adăugat aceasta.
Documetarul realizat de SVT nu este primul care are în vedere analizarea activității desfășurate de Ikea. Anul trecut, un documentar realizat de postul german WDR a dezvăluit că în fosta Germanie de Est au fost utilizate cel putin 65 de ateliere pentru fabricarea unor produse Ikea. Deși în acest documentar sunt prezentate declarații ale gardienilor din închisorile în care se presupune că se aflau deținuți implicați în producerea mobilei, Ikea a continuat să susțină că nu există probe care să confirme informațiile din documentar.
În plus, compania insistă că au fost efectuate inspecții frecvente în fabricile din Germania de Est, cunoscut fiind totodată și faptul că Ikea a fabricat unele dintre cele mai ieftine produse ale sale în fostele țări comuniste în anii ’60.
Compania IKEA, implicată într-un scandal de proporţii. Ar fi folosit ..
Citiţi şi:
Una dintre cele mai cunoscute companii europene îşi spionează clienţii şi angajaţii