Suedia : Ţara care ar putea renunţa complet la cash

0
2024

În 1661, Stockholms Banco, precursoarea băncii centrale suedeze, emitea primele bancnote din Europa. Acum însă, asemeni vecinelor sale Norvegia, Danemarca şi Finlanda, Suedia devine rapid o societate în întregime cashless, scrie The Guardian. Autobuzele suedeze nu mai acceptă cash de ani întregi, e imposibil să cumperi un billet cu numerar la metroul din Stockholm, retailerii pot prin lege să refuze monede şi bancnote, iar vânzătorii stradali, şi chiar şi bisericile, preferă din ce în ce mai mult cardurile sau plăţile prin telefon.
Potrivit băncii centrale a ţării, Riksbank, tranzacţiile cu numerar au reprezentat doar 2% din valoarea tuturor plăţilor în Suedia anul trecut, un procent la care unii se aşteaptă să scadă la 0,5% până în 2020.
În magazine, cash-ul este acum utilizat pentru numai 20% din tranzacţii, jumătate din procentul atins cu cinci ani în urmă, şi cu mult sub media mondială de 75%.  Şi, uimitor, aproximativ 900 din cele 1.600 de filiale bancare din Suedia nu mai au cash disponibil sau acceptă depozite sub formă de cash, iar multe, în special în zone rurale, nu mai au ATM-uri.
23cashless-slideshow-slide-OFKR-superJumbo

http://www.gandul.info/financiar/tara-care-ar-putea-renunta-complet-la-cash-15444002

Lasă un răspuns