Suedia, țara cu 65.000 de buncăre

0
1295

Spre deosebire de alte țări unde buncărele sau adăposturile antiatomice sunt destinate protejării guvernului sau conducerii statului, suedezii au o abordare mult mai democratică a chestiunii: în caz de dezastru, fiecare cetățean trebuie să aibă un loc unde să poată fi protejat.

Acesta este motivul pentru care în țară sunt construite peste 65.000 de buncăre și adăposturi, marcate cu un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu. Capacitatea totală a acestora este de aproximativ șapte milioane de persoane și, cum Suedia are 10 milioane de locuitori, guvernul a demarat din nou, în 2017, construcția de adăposturi, după o pauză de 15 ani.

În 2010, un buncăr suedez, Pionen, a atras atenția opiniei publice mondiale, fiind locul unde au fost adăpostite o parte dintre serverele Wikileaks.

Pionen este sediul unuia dintre cei mai importanți provideri de Internet din Suedia, Bahnhof, și a fost amenajat prin forare în granit, la 30 de metri în subteran, în centrul Stockholmului. Există o singură cale de acces care este securizată de uși metalice groase de 40 de cm, acționate de motoare electrice.

mai mult la   /www.forbes.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.