UE ameninta Belarusul cu ?masuri corespunzatoare? in urma expulzarii ambasadorului suedez

0
2578

Uniunea Europeană a ameninţat Belarusul cu “măsuri corespunzătoare” în urma decizie Minskului de a-l expulza pe ambasadorul Suediei, a anunţat şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, citată de AFP.

“Am primit cu îngrijorare profundă veştile provenind de la Minsk şi Stockholm cu privire la decizia autorităţile belaruse de a-l expulza pe ambasadorul suedeze Stefan Eriksson”, a declarat dna Ashton într-un comunicat. Ea a denunţat o decizie ce “merge împotriva standardelor relaţiilor dintre state”.

“Uniunea Europeană şi Suedia sunt angajate în favoarea modernizării Belarusului şi a promovării valorilor europene, în special a celor legate de democraţie, drepturile omului şi statul de drept”, a subliniat ea. “Problema va fi supusă spre analiză Comisiei pentru politică şi securitate de la Bruxelles, inclusiv în ceea ce priveşte adoptarea unor măsuri corespunzătoare din partea UE”, a conchis dna Ashton. Suedia a anunţat vineri că ambasadorul său la Minsk a fost expulzat. Potrivit părţii suedeze, Eriksson, aflat la post din 2008, a fost expulzat pentru că a militat în favoarea drepturilor omului, în urma unor întrevederi cu opoziţia belarusă. Suedia a anunţat la scurtă vreme că refuză venirea la Stockholm a unui nou ambasador din Belarus. Belarusul este membru al “Parteneriatului Oriental”, un forum creat în 2009 pentru a apropia cele 27 de state membre UE şi şase state din fosta URSS /Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan. La 23 iulie, în cadrul unei reuniuni a acestui “Parteneriat Oriental” la Bruxelles, UE a cerut explicaţii din partea Belarusului cu privire la problema respectării unor libertăţii fundamentale.

..
UE ameninta Belarusul cu ?masuri corespunzatoare? in urma expulzarii ambasadorului suedez

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.