UE ameninta Belarusul cu ?masuri corespunzatoare? in urma expulzarii ambasadorului suedez

0
2950

Uniunea Europeană a ameninţat Belarusul cu “măsuri corespunzătoare” în urma decizie Minskului de a-l expulza pe ambasadorul Suediei, a anunţat şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton, citată de AFP.

“Am primit cu îngrijorare profundă veştile provenind de la Minsk şi Stockholm cu privire la decizia autorităţile belaruse de a-l expulza pe ambasadorul suedeze Stefan Eriksson”, a declarat dna Ashton într-un comunicat. Ea a denunţat o decizie ce “merge împotriva standardelor relaţiilor dintre state”.

“Uniunea Europeană şi Suedia sunt angajate în favoarea modernizării Belarusului şi a promovării valorilor europene, în special a celor legate de democraţie, drepturile omului şi statul de drept”, a subliniat ea. “Problema va fi supusă spre analiză Comisiei pentru politică şi securitate de la Bruxelles, inclusiv în ceea ce priveşte adoptarea unor măsuri corespunzătoare din partea UE”, a conchis dna Ashton. Suedia a anunţat vineri că ambasadorul său la Minsk a fost expulzat. Potrivit părţii suedeze, Eriksson, aflat la post din 2008, a fost expulzat pentru că a militat în favoarea drepturilor omului, în urma unor întrevederi cu opoziţia belarusă. Suedia a anunţat la scurtă vreme că refuză venirea la Stockholm a unui nou ambasador din Belarus. Belarusul este membru al “Parteneriatului Oriental”, un forum creat în 2009 pentru a apropia cele 27 de state membre UE şi şase state din fosta URSS /Belarus, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan. La 23 iulie, în cadrul unei reuniuni a acestui “Parteneriat Oriental” la Bruxelles, UE a cerut explicaţii din partea Belarusului cu privire la problema respectării unor libertăţii fundamentale.

..
UE ameninta Belarusul cu ?masuri corespunzatoare? in urma expulzarii ambasadorului suedez

Lasă un răspuns