1 Mai cu vikingi. Noaptea Valpurgiei, sărbătoare printre vamaioţii Suediei

0
3558


SCANDINAVIA. Sfârşitul lui aprilie aduce popoarelor Nordului sărbătoarea păgână a sfintei Walpurga. În capitala spirituală a Suediei, Uppsala, festivalul este cea mai mare petrecere studenţească a anului.

Primăvara târzie a Nordului aduce în Europa o sărbătoare păgână ce este dedicată, paradoxal, unei sfinte creştine. Sfânta Walpurga este celebrată la 1 Mai, iar petrecerea care începe din ajun este cea mai cunoscută sărbătoare a popoarelor germanice. În Noaptea Valpurgiei, spiritele se dezlănţuie sălbatic, într-un ritual care celebrează trezirea la viaţă a naturii. Odată cu natura, se deşteaptă şi scandinavii din placiditate. Ieşiţi din hibernarea cvasipermanentă, oamenii Nordului îşi părăsesc bucuroşi bârlogurile pentru a umple străzile. Ultima zi din aprilie este petrecută cu nesaţ, afară, respirând aerul de primăvară. În Uppsala, capitala de suflet a Suediei, situată la 70 kilometri de Stockholm, sărbătoarea are o savoare aparte. Atestat din anii 500, oraşul Uppsala este cel mai vechi centru studenţesc al Scandinaviei şi totodată cetatea de scaun a capului Bisericii Suediei, arhiepiscopul luteran. Spiritul popular se manifestă astfel pe ambele planuri: lumesc şi religios. La sărbătoarea Valpurgiei, oraşul în care bate inima credinţei Suediei are un ritm nebunesc, care pune în mişcare până şi sângele rece de scandinav. Un oraş ca o sărbătoare Trenul de Uppsala, care te aduce de la Stockholm, zumzăie de tineri. Veseli, pregătiţi deja de marea petrecere. Tot drumul, în vagoane este un furnicar. „Naşul“ umblă îngăduitor printre călători, perforând biletele de tren, dând informaţii şi zâmbind întruna. A făcut şi el, în tinereţe, drumul de Uppsala pentru fierbintea Noapte a Valpurgiei. Când debarci în oraşul cu 140.000 locuitori, toate drumurile merg în centru, ca într-un târg de provincie. Chiar te întrebi unde va încăpea mulţimea care vine neîncetat, râuri-râuri, în Uppsala. Pe măsură ce te îndrepţi spre centru, dus de valul de vizitatori, începi să te lămureşti. Tot oraşul este un loc al sărbătorii, astfel că te poţi opri oriunde pe parcurs, pentru că nu rămâi în afara distracţiei.

Citeste mai mult: adev.ro/mlvjxi

http://adevarul.ro/locale/constanta/foto-1-mai-vikingi-noaptea-valpurgiei-sarbatoare-printre-vamaiotii-suediei-1_517abab1053c7dd83f4d6cc3/index.html

Lasă un răspuns