Andrei Marga, a spus că este vorba despre "intoxicări", iar premiul "Marin Sorescu" nu a fost desfiinţat.

0
3020

Preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga, a spus că este vorba despre "intoxicări", iar premiul "Marin Sorescu" nu a fost desfiinţat.

"Singura discuţie a fost să se asigure o joncţiune între literatura suedeză şi cea română. Nici vorbă să se desfiinţeze premiul «Marin Sorescu». Este o intoxicare ca multe altele în această perioadă. Premiul «Marin Sorescu» merge înainte. A primit şi finanţare", a declarat pentru MEDIAFAX Andrei Marga.

Premiul "Marin Sorescu" – a cărui valoare este de 5.500 de euro – a fost înfiinţat în anul 2007 şi este decernat anual unui scriitor suedez care "desfiinţează graniţe şi creează locuri de întâlnire, care prin opera sa face posibilă comunicarea între diferite forme de expresie culturală".

În 2012 s-a renunţat la acordarea statuetei, din raţiuni financiare. Din aceleaşi motive, a fost propusă, la începutul anului 2013, reducerea sumei acordate laureatului, la 40.000 de coroane suedeze.

Distincţia a fost acordată unor scriitori cu deschidere către alte culturi sau alte domenii culturale, printre laureaţi numărându-se un eseist şi romancier specializat în istoria Europei Centrale şi de Est (Steve Sem-Sandberg), un poet şi eseist care traversează graniţele dintre literatură şi ştiinţă (Nina Burton), un scriitor bun cunoscător al istoriei recente a Europei, totodată traducător în limba suedeză al lui Andrei Pleşu şi Norman Manea (Peter Handberg), un profesor universitar specialist în psihologie şi istoria medicinei (Karin Johannisson), un expert în opera lui Emil Cioran şi Paul Celan (Aris Fioretos).

ICR Bucuresti: Premiul "Marin Sorescu" va fi acordat in continuare

Lasă un răspuns