COMUNICAT DE PRESĂ: Un al treilea laureat Nobel, Elfriede Jelinek, se alătură protestelor împotriva politizării ICR

0
3081

După Herta Müller şi Tomas Tranströmer, un al treilea laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Elfriede Jelinek, se alătură protestelor împotriva politizării Institutului Cultural Român, semnând apelul formulat de lumea culturală suedeză.

Apelul a fost mediatizat atât în presa suedeză, cât şi în cea internaţională. Astfel, principala agenţie de ştiri suedeză (TT) a emis pe 2 iulie un comunicat de presă pe această temă, comunicat care ulterior a fost preluat de mai multe cotidiene naţionale şi locale. Dagens Nyheter, cel mai mare ziar de dimineaţă din Scandinavia şi prima publicaţie suedeză care a scris despre OUG 27, a publicat pe 3 iulie un articol propriu despre scrisoarea de protest a lumii culturale suedeze.

Implicaţiile OUG 27, care modifică statutul şi subordonarea Institutului Cultural Român, sunt dezbătute şi de alte canale media suedeze. Luni, 2 iulie, emisiunea de ştiri culturale Kulturnytt a Radiodifuziunii Suedeze (SR) a difuzat un scurt reportaj pe acest subiect, cuprinzând declaraţii date de Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului din acel moment, şi Dan Shafran, Directorul ICR Stockholm. Reportajul vorbeşte despre bogata activitate a Institutului Cultural Român din ultimii ani, deschisă către toate categoriile de public. Emisiunea menţionează reacţiile de protest pe care le-a stârnit OUG 27 atât în România, cât şi în afara ei, citând şi o declaraţie a regizorului Cristian Mungiu. Întrebat de reporter dacă consideră ordonanţa ca fiind legală, Gheorghe Iancu a răspuns că, din punctul său de vedere, nu s-au întrunit condiţiile de necesitate prevăzute de lege pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă. Contactat fiind de reporterul SR, Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a trimis postului un email în care motivează decizia Guvernului prin cheltuielile prea ridicate ale Institutului Cultural Român. Declaraţia Ministrului Culturii a fost ulterior preluată şi de presa scrisă.

 

Situaţia a fost de asemenea discutată de Aftonbladet, cotidianul suedez cu cel mai mare tiraj (2.6 milioane de cititori). În ediţia din 3 iulie a ziarului, Åsa Linderborg, scriitor şi şeful secţiei cultură, îşi manifestă îngrijorarea faţă de intenţiile exprimate în OUG 27: „Institutul Cultural Român, această oază unică, a fost acum declarată de Guvernul României ca fiind «disfuncţională». Se intenţionează schimbarea conducerii şi a consiliului de administraţie şi crearea unui program controlat politic. Institutul Cultural, se mai afirmă, a afectat sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a românilor stabiliţi peste hotare. I se impune, astfel, un program care să întărească naţionalismul românesc. Toate astea sună ca o întoarcere la perioada de dinaintea căderii Zidului Berlinului, când cultura n-avea valoare decât dacă putea fi controlată de către stat. Institutul Cultural are 17 filiale în toată lumea, toate fiind ameninţate de acelaşi edict de excomunicare.“

Astăzi, 4 iulie, prestigiosul cotidian naţional Svenska Dagbladet a preluat ştirea, titrând: „Val naţionalist ameninţă Institutul Cultural Român“. Articolul detaliază modificările statutului ICR formulate în OUG 27, comparând situaţia cu evoluţii similare din Ungaria şi Serbia.

Persoană de contact: Dan Shafran, Director ICR Stockholm: 0046 820 76 00 / dan.shafran@rkis.se

Lasă un răspuns